Business Hi-Tech

Orange si Vodafone critica initiativa Comisiei Europene de a reduce tarifele de interconectare

30.06.2008, 17:08 21

Orange si Vodafone, primii doi operatori de telefonie mobila de pe piata locala, critica proiectul elaborat de doi comisari europeni de a reduce in trei ani cu 70% tarifele de terminare a apelurilor (interconectare), sustinand ca initiativa va ajunge intr-un final sa afecteze interesele consumatorilor.
"Propunerea de reducere cu 70% a tarifelor de interconectare propusa de Comisia Europeana este dificil de inteles. Pana in momentul de fata oficialii europeni nu au oferit nicio explicatie referitoare la modul in care s-a calculat si dedus valoarea acestei reduceri", a declarat pentru ZF Dorin Odiatiu, Wholesale, International & Regulatory Affairs Director la Orange Romania. "Principiile reglementarilor in Uniunea Europeana prevad realizarea unor analize de impact pentru astfel de masuri, analize care, de asemenea, nu s-au efectuat. In opinia noastra exista un mare risc ca aceasta reducere sa creeze mai mult rau decat bine clientilor nostri", a adaugat oficialul Orange.
Initiativa lansata de comisarii europeni Viviane Reding si Neelie Kroes este de asemenea criticata si de reprezentantii Vodafone.
"Comisia Europeana a lansat spre consultare o propunere radicala de scadere a tarifelor de terminare in retelele mobile, sub nivelul costurilor de eficienta. Comisia propune o schimbare a modului de alocare a anumitor costuri necesare realizarii retelelor de comunicatii mobile, acestea urmand sa fie suportate integral de catre utilizatorii mobili. Acest lucru va conduce la costuri mai ridicate de acces la serviciile de telefonie mobila pentru anumite categorii de utilizatori. Vor fi afectati atat cei care doresc sa aiba acces la servicii de comunicatii mobile, cat si utilizatorii existenti, care se pot vedea nevoiti sa renunte la aceste servicii. Implicit, aceasta masura ar putea conduce la scaderea nivelului de penetrare a serviciilor de comunicatii mobile", a precizat pentru ZF Marian Velicu, Senior Director, Regulatory, Legal and Corporate Affairs, Vodafone Romania.
El a precizat ca, in acest context, Vodafone cere arbitrului telecom din Romania sa evalueze posibilitatea de a bloca aplicarea planului de a reduce in continuare tarifele de interconectare, pe plan local, la inceputul anului viitor.
"Vodafone apreciaza drept intemeiata propunerea Comisiei Europene de a elimina asimetria ratelor de interconectare la nivel national si european. Prin urmare, se impune si reglementarea celorlalti operatori din Romania, astfel incat sa se ajunga la o simetrie a ratelor de interconectare. Pe anumite piete, cum este si cea din Romania, autoritatile de reglementare au impus, de cativa ani, tarife de terminare mult mai scazute decat in alte piete, lucru care poate fi considerat o penalizare a operatorilor din tarile respective, fata de cei din alte tari. Pentru ca aceasta situatie sa nu se perpetueze in Romania si in urmatorii ani si pentru ca tarifele sa fie mai apropiate de valorile care vor fi practicate si in celelalte tari europene, se impune ca ANRCTI sa reconsidere necesitatea parcurgerii si a ultimei etape de scadere a tarifelor impuse, prevazuta pentru 1 ianuarie 2009", a spus Velicu.
Tarifele de terminare a apelurilor (interconectare) practicate de Orange si Vodafone in relatia cu ceilalti operatori au scazut in acest an cu peste 11%, de la 7,21 la 6,4 eurocenti. La nivel european, cel mai ridicat tarif de interconectare este inregistrat in Bulgaria (0,18 euro) in timp ce in Cipru este inregistrat cel mai mic tarif (0,02 euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO