Business Hi-Tech

Oracle face un pas agresiv pe piata Linux

31.10.2006, 17:34 20

Compania Oracle, cel mai mare furnizor de software de business din lume, a anuntat in cadrul evenimentului sau anual Oracle OpenWorld din San Francisco un plan agresiv de consolidare a prezentei sale pe piata serviciilor de suport pentru sistemul de operare open-source Linux. Astfel, Oracle va oferi servicii complete de suport pentru utilizatorii Linux, ca si cum acestia ar utiliza produsele Oracle. Primul produs care va intra in cadrul programului de servicii de suport "Unbreakable Linux" este distribuitia de Linux furnizata de compania Red Hat.
Miscarea anuntata de Oracle vine in contextul in care solutiile concurentului traditional al miscarii open-source, Microsoft, anunta cresteri puternice ale veniturilor exact pe segmentul in care Linux isi revendica cei mai multi clienti: softul pentru servere. Sistemul de operare Linux a cunoscut in ultimii ani o crestere puternica, fiind utilizat mai ales pentru serverele web sau in centrele de date ale marilor companii financiare sau telecom, care reprezinta doua dintre categoriile de companii care cheltuiesc sume importante pe produse si servicii IT.
"Am facut acest pas pentru ca exista o serie de probleme care intarzie adoptarea pe scara larga a solutiilor Linux", a declarat Larry Ellison, CEO Oracle. "Exista o serie de factori importanti care le ridica probleme utilizatorilor de Linux: lipsa de servicii de suport la un nivel inalt si preturile mari pentru serviciile de suport existente", a spus seful Oracle. In plus, conform lui Ellison, un alt factor care descurajeaza companiile sa aleaga Linux este incertitudinea legata de drepturile de proprietate intelectuala asupra sistemului de operare. "Din cauza proceselor intentate de SCO mai multor companii care promoveaaza Linux, utilizatorii se tem sa nu fie obligati sa plateasca penalitati si daune pentru utilizarea unei distributii de Linux", a adaugat el.
"Avand in vedere aceste probleme, Oracle ofera servicii complete de suport pentru Red Hat Linux, la preturi cu pana la 50% mai mici decat cele ale Red Hat. In plus, Oracle le va furniza companiilor care semneaza un contract de servicii cu Oracle protectie in fata unor eventuale pretentii de despagubire legate de utilizarea Linux", a spus Larry Ellison.
Conform Oracle, unul dintre avantajele cheie ale ofertei companiei o reprezinta functia de actualizare continua a sistemului de operare, prin care Oracle se obliga sa remedieze erorile semnalate pe parcurs in cadrul sistemului de operare. "O problema majora a Linux este aceea ca remedierea erorilor pentru sistemul de operare este disponibila doar in cadrul versiunii urmatoare a produsului, si nu pentru versiunea curenta utilizata de o companie. Este inacceptabil", a declarat seful Oracle.
Pretul pachetelor de servicii Linux furnizate de Oracle pornesc de la 99 de dolari pe an si pot ajunge pana la 2.000 de dolari pe an, tarifele fiind reduse la jumatate pana la sfarsitul lunii ianuarie a anului urmator. Contactati de ZF, oficialii Oracle Romania au declarat ca nu pot furniza acum detalii privind disponibilitatea acestor servicii pe piata locala. Anuntul Oracle a provocat aproape instantaneu o scadere cu 25% a valorii la bursa a actiunilor Red Hat, investitorii si analistii considerand ca pasul agresiv facut de Oracle va afecta veniturile companiei. Red Hat a pierdut peste 600 de milioane de dolari din capitalizarea de piata ca urmare a anuntului Oracle.
"Nu vrem sa omoram Red Hat", a spus Larry Ellison, dar "vrem sa acceleram adoptarea Linux". "Avem un parteneriat cu Red Hat de cativa ani, dar rezultatele sunt cele care se vad in piata. De aceea am facut acest pas", a spus si Edward Screven, Chief Corporate Architect la Oracle.
Sustinut de nume ca DELL, Intel, HP, Accenture sau AMD, anuntul Oracle este criticat de alte companii, printre care si IBM, care se tem ca piata Linux va fi astfel fragmentata si va lasa astfel cale libera pentru Windows.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO