Business Hi-Tech

Optimism la Google: actiunile au crescut cu 41% intr-o luna

28.09.2004, 00:00 11

In ciuda unei licitatii publice cu numeroase ?hopuri" procedurale ce ar fi putut chiar sa o anuleze, Google a ajuns pe bursa americana Nasdaq iar stocul sau de actiuni se simte chiar foarte bine, valoarea sa crescand cu 41% in prima luna de la listare, scrie presa internationala.
Pretul pe actiune a atins 124,10 dolari in cursul sedintei de tranzactionare de vineri, insa a scazut putin si a incheiat ziua la valoarea de 119,83. Desi per total actiunile au scazut cu 99 de centi fata de ziua anterioara, aceasta a fost doar a doua zi din ultimele trei saptamani in care actiunile Google au scazut.
Ascensiunea rapida a actiunilor Google (listate initial, pe 19 august, la pretul de 85 de dolari pe unitate) aminteste de explozia companiilor ?dot-com" (care activeaza online) din anii ?90 a caror valoare a crescut foarte mult in timp scurt, dupa care foarte multe au dat faliment, la inceputul anilor 2000, comenteaza Los Angeles Times.
?N-as cumpara acum actiuni Google, si nici n-as recomanda asta nimanui", a spus Andrew Schroepfer, presedinte al companiei de analiza Tier1 Research, care a adaugat ca n-ar plati nici un cent peste limita de 110 dolari pentru o actiune Google.
Unul dintre micii investitori pe care Google i-a favorizat prin procedura democratica de organizare a licitatiei publice, compania de software Quoc Do, nu are totusi nici o intentie de a vinde stocul de 9 actiuni pe care il detine la Google. ?Ma astept la oscilatii ale pretului, pe masura ce angajatii Google vor incepe sa vanda din actiuni" (n.r. conform legii, acestia nu au voie sa vanda inainte de trecerea a trei luni de la licitatie, adica in noiembrie), a spus un reprezentant al Quoc Do. ?Dar pe termen lung, sunt sigur ca evolutia va fi buna".
Valoarea de piata a Google a ajuns la 32,5 miliarde de dolari, aproape cat cea a McDonalds, scrie Los Angeles Times. Cresterea spectaculoasa, in ciuda faptului ca Google nu a facut nici un anunt important in ultima vreme, poate fi explicata prin evolutia pozitiva a sumelor investite in publicitatea online, spun specialistii.
Publicitatea online a generat venituri record de 2,37 miliarde de dolari in al doilea trimestru, cu 43% mai mult decat perioada similara a anului trecut, scrie Los Angeles Times. Astfel, nu doar actiunile Google au crescut in ultima luna, ci si cele ale Yahoo (cu 16%), eBay (12%), Amazon (6%) si AskJeeves (27%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels