Business Hi-Tech

Operatorul RCS&RDS si-a marit de opt ori profitul, ajungand la 35 mil. euro

Operatorul RCS&RDS si-a marit de opt ori profitul, ajungand la 35 mil. euro

Click pentru imaginea intreaga

21.08.2007, 19:14 17

Telecomul, softul si serviciile au adus anul trecut cele mai mari profituri pentru firmele locale, conform datelor publicate pe pagina web a Ministerul Economiei si Finantelor. Cele mai mici marje s-au inregistrat in distributia de produse IT&C.
RCS&RDS, al doilea operator de cablu TV de pe piata locala - care furnizeaza si servicii de televiziune prin satelit, internet si telefonie, a inregistrat anul trecut un profit net de 34,8 milioane euro, de peste opt ori mai mare decat cel inregistrat in urma cu un an, conform datelor disponibile pe pagina web a Ministerului Economiei si Finantelor. Profitul brut pe 2006 a fost de 42,9 milioane de euro.
Profitul net de 34,8 mil. euro a fost realizat pe fondul dublarii cifrei de afaceri la 221,7 milioane de euro.
RCS&RDS, care intentioneaza sa se listeze la bursa din Londra in acest an, nu a dorit sa furnizeze pana in prezent detalii privind profitul pe anul trecut. Conform unor surse din piata telecom bancile de investitii Morgan Stanley (SUA) si UBS (Elvetia) au fost mandatate de conducerea RCS&RDS sa intermedieze listarea grupului telecom pe Bursa din Londra printr-o emisiune de global depository receipts (GDR) - certificate care au in spate actiuni. RCS&RDS va emite actiuni noi reprezentand 15% din capitalul social si care vor fi vandute pe piata de capital londoneza sub forma de GDR.
UPC Romania, cel mai mare operator de cablu TV de pe piata locala, a facut anul trecut un profit operational de 58 mil. euro, la venituri de 140 mil. euro.
Datele furnizate de companii Ministerului Finantelor arata ca unele din cele mai mari marje de profit au fost realizate si anul trecut in sectorul de soft si servicii IT - chiar daca unele companii, in special care depind de investitiile statului in tehnologie, au raportat scaderi ale veniturilor si profitului.
O scadere severa a inregistrat compania Forte Business Services, detinuta de Siemens, ale carei afaceri au scazut anul trecut la 22,6 mil. euro de la 40,3 mil. euro in 2005. Profitul a scazut de asemenea la 0,3 mil. euro de la 2,9 mil. euro.
Scaderi au fost inregistrate si de IBM Romania, subsidiara locala a celui mai mare furnizor global de servicii IT, care a inregistrat anul trecut un profit de 2,7 mil. euro fata de 9,3 mil. euro in 2005.
Reduceri ale veniturilor au mai fost inregistrate si de alte companii ale caror afaceri cu sectorul public au o pondere importanta in business, respectiv Omnilogic sau Net Consulting.
Pe de alta parte Microsoft Romania si-a majorat cifra de afaceri si profitul la 16,3, respectiv 4 milioane de euro.
Filiala locala a gigantului IT Hewlett-Packard a raportat pe anul trecut o crestere de aproape doua ori a profitului, la 5,3 mil. euro - in conditiile in care cifra de afaceri a crescut (in euro) cu doar 0,3 mil. euro, la 42,9 mil. euro.
Siveco - cel mai mare producator de soft de pe piata locala, si-a majorat profitul la 3,8 mil. euro.
Totusi, cifrele de pe pagina web a Ministerului Economiei si Finantelor ar putea sa nu fie reprezentative pentru unele companii, in special cele multinationale, in conditiile in care unele contracte cu firme sau agentii publice locale sunt semnate cu filiale din alte tari, unde sunt raportate si venituriule.
De asemenea, unele companii locale isi desfasoara afacerile prin mai multe vehicule - unele cifre lipsind astfel din bilantul companiilor - mama.
Toate companiile din tabelul alaturat nu au dorit sa comunice cifra de afaceri sau profitul pe anul 2006/2005.
Conform datelor disponibile pe pagina web a Ministrului de Finante, emag.ro, cel mai mare retailer online de pe piata locala, a incheiat anul trecut cu o pierdere de peste 0,4 mil. euro.
Afacerile emag.ro sunt derulate de companiile Dante International - care gestioneaza vanzarile catre persoanele fizice - si Emag international - care se ocupa de vanzarile din mediul corporate.
Retailerul de telefonie mobila Germanos, subsidiara a companiei elene achizitionate anul trecut de operatorul de telefonie mobila Cosmote, a facut anul trecut un profit net de 1,3 mil. euro fata de 4,8 mil. euro in 2005. Afacerile Germanos au crescut cu 1,4 mil. euro fata de anul precedent. Ulterior achizitiei de catre Cosmote, Vodafone Romania - al doilea operator de telefonie mobila de pe piata locala, a rupt in al doilea semestru din 2006 contractul de distributie pe care il avea cu retailerul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO