Business Hi-Tech

Operatorii telecom din UE reduc investitiile

08.07.2008, 20:22 16

Industria de telefonie mobila din Europa isi reduce nivelul de cheltuieli pentru noi retele si servicii ca urmare a inaspririi cadrului de reglementari de catre Uniunea Europeana, conform Asociatiei GSM (GSM Association - GSMA), in care activeaza majoritatea operatorilor de pe glob.
"Pentru a justifica impunerea unor limite pentru tarifele retail practicate de operatorii de telefonie mobila, Comisia Europeana a afirmat ca operatorii de telecomunicatii au profituri excesive. Totusi profitul obtinut din investitiile de capital ale industriei de telefonie mobila din Europa s-a ridicat la doar 9 procente in 2006 comparativ cu 20 la suta inregistrat de industria de software, farmaceutica si alte cateva sectoare", sustin reprezentantii Asociatiei GSM.
Ca raspuns la consultarea publica a Uniunii Europene pe tema tarifelor roaming practicate in spatiul comunitar, GSMA a avertizat ca operatorii de telefonie mobila din spatiul comunitar isi acopera in medie doar o parte din costurile de capital in timp ce unele companii inregistreaza chiar pierderi economice. Pe de alta parte, conform declaratiilor Comisiei Europene, introducerea unor tarife standard pentru apelurile roaming va avea ca rezultat o majorare a utilizarii serviciilor de acest gen, astfel fiind amortizate eventualele pierderi de venituri ale operatorilor.
Potrivit companiei de analiza A. T. Kearney insa, volumul de utilizare a serviciilor roaming a crescut cu doar 11 la suta de la an la an in timp ce veniturile generate de apelurile in roaming ale operatorilor s-au diminuat cu 26 la suta.
Cheltuielile de capital din industria europeana de telefonie mobila au scazut la 11 la suta din venituri in 2007 de la 13 procente inregistrate in 2005. Conform reprezentantilor GSMA, sunt necesare insa investitii majore de capital pentru a asigura un grad cat mai mare de disponibilitate pentru retelele avansate 3G, ce permit utilizatorilor sa acceseze internetul si alte servicii multimedia la viteze ridicate.
Viteza implementarii acestor noi retele ar putea fi limitata insa de nivelul mic de profitabilitate al industriei mobile. "Este clar ca investitiile necesare pentru furnizarea de noi servicii mai bune pe teritoriul Uniunii Europene nu vor fi atinse niciodata daca autoritatile de reglementare continua sa se implice pe piata, prin impunerea de tarife. In contrast cu majorarile de preturi din alte sectoare, tarifele medii pentru serviciile de telefonie mobila scad rapid", spun oficialii asociatiei, care grupeaza companii precum Orange, Vodafone si Cosmote.
"Utilizarea unor structuri de preturi diferite pentru diferite grupuri de consumatori, cu scopul de a maximiza cererea, este eficienta din punct de vedere economic, insa tarifele standard impuse pentru apelurile roaming de catre UE ar putea limita capacitatea operatorilor de a acoperi in avans costurile de furnizare de servicii pentru clientii cu venituri mai mici", a declarat profesorul David Newbery de la Universitatea Cambridge.
In ciuda protestelor formulate de operatori, Comisia europeana are in plan noi reglementari care sa impuna tarife maxime la nivelul UE pentru servicii precum SMS-uri si internetul in roaming. De asemenea, Comisia are in plan si o reducere cu 70% a tarifelor de interconectare practicate de operatorii de telefonie mobila, intr-un interval de trei ani. GSMA este o asociatie ce reprezinta interesele a mai mult de 750 de operatori de telefonie mobila din 218 tari si regiuni de pe glob.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO