Business Hi-Tech

Omul care a transformat NEC in lider, concediat

05.12.2002, 00:00 27

Tadahiro Sekimoto, cel care a transformat compania japoneza NEC intr-un lider mondial in domeniul electronic, a fost concediat marti de actuala conducere, pentru ca a criticat in massmedia managementul sefilor sai. Controversatul om de afaceri, care a ajuns din presedinte al NEC simplu consilier, in urma unui scandal legat de un contract cu ministerul Apararii de la Tokyo, a fost acuzat ca a prejudiciat activitatea companiei prin declaratiile sale publice.
"Decizia este bazata pe capacitatea noastra de a judeca faptele", a anuntat compania Nec, cel de-al doilea producator de cipuri din Japonia. Relatia dintre actualul presedinte, Koji Nishigaki, si fostul presedinte NEC s-a deteriorat in urma atacurilor lansate de acesta impotriva actualei conduceri. Neintelegerile au la baza recenta decizie a NEC de a inchide o divizie ce produce semiconductori si hotararea de a vinde cladirea din Tokyo unde se afla sediul central al companiei.
Tadahiro Sekimoto s-a angajat la NEC in 1948, dupa ce isi daduse doctoratul in inginerie electronica la Universitatea din Tokyo. El a devenit director al companiei japoneze abia in 1980. Sekimoto a decis intrarea pe piata telecomunicatiilor, computerelor si a producerii de componente hardware, a caror expansiune i-a permis sa transforme NEC intr-o companie de nivel international. Sub conducerea sa, concernul a dominat piata japoneza ani la rand.
Fostul patron al NEC nu s-a sfiit sa se foloseasca de pozitia sa pentru a ataca guvernul in privinta politicilor comerciale si financiare, devenind un cunoscut analist si comentator economic. Ajuns presedinte director-general in 1994, Sekimoto a fost obligat sa demisioneze patru ani mai tarziu, din cauza unui scandal legat de un contract guvernamental din domeniul apararii.
Pentru a-l "pedepsi" cum trebuie pe criticul actualei conduceri, consiliul de adminsitratie NEC a mai decis sa micsoreze suma acordata prin contract fostilor responsabili executivi ai companiei, revizuind si politica prin care directorii pot ramane in companie pe posturi de consilieri. Decizia a avut efecte pozitive la bursa, actiunile NEC crescand cu 2,14 procente in ziua anuntului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO