Business Hi-Tech

Ocupatia mea? Fotograf cu telefonul mobil

12.10.2005, 18:34 22

Mai multe companii care detin afaceri pe Internet vor functiona ca intermediari intre trusturile media si oamenii obisnuiti care realizeaza fotografii de interes pentru presa si consumatorii sai, cum ar fi atacurile teroriste din vara, de la Londra, scrie presa internationala.

Utilizatorii "inarmati" cu telefoane mobile cu camere foto digitale sau chiar cu echipamentele foto propriu-zise au avut posibilitatea, in cateva situatii, sa faca poze la locul unor evenimente importante, chiar inaintea fotografilor profesionisti din presa, scrie presa internationala. Aceste fotografii au aparut imediat pe Internet sau pe primele pagini ale publicatiilor scrise insa amatorii care au oferit un asemenea material foto in exclusivitate nu au fost platiti pentru acesta.

"Practic, aceasta problema nu a fost luata in considerare de mass-media, iar amatorii care au utilizat telefoanele lor mobile ca sursa pentru fotografiile care au fost publicate in presa au fost nedreptatiti", a explicat Kyle MacRae, fondatorul Scoopt, una dintre companiile care vor plati utilizatorii pentru fotografiile pe care le fac si care apar in ziare sau pe Internet.

Afacerile de acest tip reprezinta o oportunitate pentru presa de a obtine materiale foto importante din locurile unde profesionistii nu pot ajunge la fata locului in momentul in care se intampla evenimentele. Practic, majoritatea companiilor de pe acest segment vor oferi utilizatorilor posibilitatea de a publica pe site-urile lor fotografii, acestia trebuind sa plateasca insa o taxa simbolica, urmand ca marile organizatii media sa cumpere cu bani buni pozele ce vor aparea in publicatiile scrise sau pe Internet.

Telefoanele mobile cu camera foto digitala incorporata reprezinta o noua sursa, extrem de importanta pentru a putea capta intamplarile care vor ajunge materiale pe primele pagini ale publicatiilor de stiri sau pe Internet, sunt de parere oficialii companiilor Spy Media si Cell Journalist, care au aceeasi activitate ca si Scoopt.

Numarul de telefoane mobile cu camera foto vandute la nivel mondial s-a dublat in 2004, fata de anul precedent, cifrandu-se la aproximativ 159 de milioane de astfel de echipamente, conform unui studiu realizat de compania de cercetare a pietei Gartner. In plus, pana in 2008, majoritatea telefoanelor mobile care vor fi produse vor fi echipate cu camere foto digitale, sunt de parere analistii Gartner.

Pe de alta parte, un alt factor care poate contribui la dezvoltarea afacerilor similare Scoopt, Spy Media sau Cell Journalist este interesul tot mai mare de care dau dovada utilizatorii pentru a contribui cu materiale pentru presa, relateaza presa internationala. "In general, fotografii profesionistii din presa nu ajung la evenimentele importante exact atunci cand acestea se petrec, pentru ca nu au cum sa intuiasca unde si cand vor avea loc", a precizat cofondatorul Spy Media, Brian Quinn. "Insa acum telefoanele mobile ofera oricarui utilizator posibilitatea de a deveni un fotograf in presa, chiar daca doar pentru un singur eveniment", a mai spus acesta.

Spy Media a fost fondata anul acesta, in luna octombrie, dupa ce Brian Quinn a folosit aceasta idee de companie pentru examenul de licenta de la facultate. Noua companie, fondata impreuna cu partenerul Tom Quinn, a fost finantata cu un milion de dolari (circa 825.000 de euro) de catre tatal lui Brian, scrie presa internationala.

Noua idee de afacere coincide cu explozia numarului de fotografi amatori care publica pozele facute pe Internet in general in blog-uri (jurnale personalizate online - n.r.). "Marile companii din mass-media nu mai detin monopol asupra evenimentelor si stirilor importante. Acum au concurenti: amatorii", a precizat Richard Sambrook, director al BBC World si al diviziei de stiri Global News.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO