Business Hi-Tech

Occidentul initiaza revolutia Internet la Beijing

18.07.2000, 00:00 14



Economia Chinei continua sa lase milioane de persoane fara locuri de munca in fiecare an. In ciuda pesimismului care domina in randul unor analisti, sanse pentru someri exista si acestea evolueaza exponential pe masura ce sute si sute de companii care furnizeaza servicii Internet apar in peisajul foarte neclar al uriasei piete chineze.

Cine plateste insa in conditiile in care prea putine companii de acest gen abia isi duc existenta in China? "America", replica nonsalant Shao Ying, jurnalist online.

Realitatea pare sa-i dea dreptate. Sute de milioane de dolari americani au umplut in ultimul an conturile bancare ale intreprinzatoirlor care au avut curajul sa investeasca in Internetul chinez, transformand tinerele companii in unele dintre cele mai dinamice din economia tarii. In ciuda involutiei actiunilor companiilor IT la bursele din Statele Unite, peste un miliard de dolari, majoritatea de provenienta americana asteapta sa se implice in rapida industrie Internet a Chinei.

Fluxul urias de fonduri care au intrat in conturile societatilor private este fara precedent in intreaga istorie comunista a Chinei. Situatia este cu atat mai impresionabila cu cat se stie cate dificultati financiare trebuie sa infrunte intreprinzatorii care se incumeta sa se aventureze intr-o societate care descurajeaza capitalismul sub orice forma.

Banii se pot evapora rapid sau se pot transfera in alta parte daca investitorii occidentali decid ca piata chineza nu merita riscul, lasand milioane de oameni fara slujbe.

Dar daca banii continua sa intre in tara, impactul ar putea fi la fel de mare ca si cel produs de sfarsitul regimului maoist in urma cu 20 de ani. Un sector privat poate fi cea mai importanta speranta pentru sutele de milioane de angajati ai economiei chineze de a scapa din societatile aflate in proprietatea statului. In plus, investitorii straini abia asteapta deschiderea pietei chineze catre concurenta straina dupa ce tara va fi primita in Organizatia Mondiala a Comertului.

Pentru prima data dupa sfarsitul anilor '70, momentul in care aparuse o umbra de sector privat, un grup de oameni de afaceri acumuleaza din nou capital in aceasta tara.

Pana acum, formarea noului capital se limiteaza numai la companiile care ofera servicii pe Internet, desi China exploreaza noi modalitati care sa permita investitorilor originari ai unei companii sa-si retraga banii atunci cand aceasta intra la bursa. In curand poate aparea chiar o piata financiara secundara unde vor putea fi listate si actiunile companiilor care nu au devenit inca profitabile, spre exemplu. Tinerele companii chineze cu activitate pe Internet pot deja, teoretic, sa-si listeze actiunile la bursa daca isi desfasoara operatiunile in Hong Kong.

"Multe mecanisme noi au fost introduse in economia chineza, printre care capitalul mixt si optiunile pe actiuni care pot produce modificari asupra industriilor din intreaga tara", comenteaza Wang Zhidong, director executiv al Sina.com, una din putinele companii locale care au reusit sa intre pe Nasdaq.

Daca Guvernul de la Beijing nu va actiona rapid pentru a modifica legislatia, fenomenul dot-com-urilor va disparea la fel de repede cum a aparut fara a produce mai mult decat o impresie asupra peisajului economic al tarii.

Ministerul Industriei Informatice estimeaza deja ca majoritatea site-urilor web locale vor disparea pana la sfarsitul anului din lipsa de surse de finantare.

Pana acum, putine dintre companiile cu activitate pe Internet sunt capabile sa-si gasesca resurse pe plan local. Cerintele actuale de listare fac acest lucru imposibil iar aprobarea intrarii la bursa este o favoare politica de care beneficiaza foarte putine companii private. Majoritatea investitiilor straine in piata web locala raman tehnic ilegale daca se iau in considerare unele reguli ce interzic societatilor straine sa detina parti din companiile locale de telecomunicatii.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO