Business Hi-Tech

O treime din populatia globului va avea mobil la sfarsitul anului

20.01.2005, 00:00 13

Piata globala de telefonie mobila va cuprinde 2 miliarde de utilizatori la sfarsitul acestui an, conform unui raport al companiei de consultanta Deloitte&Touche preluat de presa internationala.
Estimarile cu privire la situatia actuala avanseaza cifra de 1,5 miliarde de utilizatori de telefonie mobila la nivel mondial, iar cresterea prevazuta pentru finalul acestui an se datoreaza in principal pietelor in dezvoltare din Asia si America Latina, mai releva raportul citat.
Principala sursa de venit si profit pentru companiile de telefonie mobila va fi reprezentanta in continuare de convorbirile-voce, volumul acestora crescand constant pe fondul scaderii tarifelor la convorbiri.
Penetrarea telefoniei mobile va depasi 100% pe unele piete foarte dezvoltate, datorita faptului ca utilizatorii isi cumpara al doilea abonament, fie pentru transferul de date fie pentru uz personal, spun oficialii companiei Deloitte&Touche.
"Cea mai lucrativa sursa de venituri va continua sa fie personalizarea telefonului mobil, mai exact tonurile de apel, imaginile de fundal si micile jocuri", se arata in raportul companiei.
Operatorii de retele fixe de telefonie vor continua sa-si vada afacerile puse sub presiune din cauza competitiei create de providerii de telefonie mobila si de cei de servicii voice-over-IP (n.r. convorbiri telefonice prin Internet). Totusi, marea majoritate a apelurilor telefonice vor proveni si se vor indrepta tot catre retelele fixe, se afirma in studiu.
"Operatorii de telefonie mobila ar trebui sa se concentreze pe promovarea serviciilor care ii avantajeaza, cum numerele stocate in memoria rapida, mesajele text sau convorbirile de tip conferinta. O astfel de strategie ar contribui la cresterea volumului de convorbiri efectuate".
Raportul numeste business-ul monitorizarii prin unde radio "industria care se poate dovedi castigatoare anul acesta". Asa numitele etichete inteligente RFID (Radio Frequence IDentification), care se lipesc pe produse si permit monitorizarea acestora, ar putea contribui serios la micsorarea ratei de furt, a cantitatii de deseuri precum si la cresterea productivitatii.
"In 2005, RFID va iesi in sfarsit din laborator si isi va face intrarea in lumea comerciala. Pana la sfarsitul anului, mai mult de 10 miliarde de etichete RFID se vor fi vandut si utilizat", sustine studiul Deloitte&Touche.
Analistii estimeaza ca investitiile in tehnologie, care vor micsora contributia umana la munca de zi cu zi, ar putea reduce cheltuielile lantului american de magazine Wal-Mart cu peste 1,3 miliarde de dolari pe an. Wal-Mart realizeaza vanzari de 256 miliarde de dolari anual. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO