Business Hi-Tech

O treime din ISP au batut palma cu RomTelecom pentru Internet ieftin

05.02.2001, 00:00 24



Numarul furnizorilor de Internet (ISP) care ofera acces la world wideweb prin dial-up la jumatate de pret s-a triplat in decurs de cateva saptamani, in urma contractelor semnate cu RomTelecom.

In Romania, conexiunea la Internet prin cablu telefonic detine inca o pondere importanta chiar daca din punct de vedere al vitezei de transmisie a datelor aceasta modalitate este nesatisfacatoare fata de ceea ce ofera alte medii precum fibra optica.

Un numar 325 de companii romanesti aveau la inceputul acestui an autorizatie pentru furnizarea de servicii de Internet, cu 70 mai multe fata de 1 ianuarie 2000, indica statisticile Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

Dintre aceste firme doar 40 ofereau, la inceputul lunii ianuarie, acces la Internet prin dial-up. In decurs de numai cateva saptamani numarul acestora s-a triplat si a ajuns la 120, potrivit informatiilor RomTelecom.

In prezent, in urma contractelor dintre operatorul national de telecomunicatii si providerii de Internet, peste 10.000 de linii telefonice sunt taxate cu 50% mai ieftin pentru accesul la Internet, comparativ cu o convorbire telefonica obisnuita, in timpul zilei (palierul orar 07.00 - 22.00).

Acest tarif este valabil doar in cazul conectarilor in interiorul unui judet (ceea ce constituie convorbiri locale), pentru accesarea unor provideri Internet dintr-un alt judet mentinandu-se tariful pentru o convorbire "obisnuita".

Incepand cu 1 ianuarie 2001 o convorbire locala de un minut costa intre orele 7.00 - 16.00 aproape 900 de lei, in intervalul 16.00 - 22.00, circa 600 de lei, iar intre 22.00 si 7.00, 60 de lei, ceea ce inseamna ca un minut pe Internet prin dial-up costa 450 de lei, 300 de lei si, respectiv, 60 de lei.

O problema ramane inca nesolutionata in relatiile dintre furnizorii de Internet si RomTelecom. Companiile ISP ar dori sa obtina de la RomTelecom un procent din incasarile pe care le aduc serviciile de Internet prin dial-up, propunere respeinsa pana in prezent de operatorul roman de telecomunicatii.

Reprezentantii ISP spun ca RomTelecom are incasari lunare de mai multe miliarde de lei din serviciile lor si ca este normal ca operatorul national sa le dea un anumit procent din acestea. In cadrul discutiilor au fost avansate valori intre 5-20% din incasarile totale ale RomTelecom.

"Noi suntem ca un angrosist care vinde in volum mare si este normal ca operatorul national sa faca anumite reduceri", spun managerii companiilor ISP.

Potrivit estimarilor ISP volumul traficului lunar realizat din serviciile de Internet depaseste zece milioane de minute lunar.

Majoritatea acestora sunt realizate in palierul de noapte cand pretul unui minut este de 60 de lei, insa oficialii ISP considera ca tariful mediu al unui minut este de 250 de lei, ceea ce corespunde unor incasari de peste 2,5 miliarde de lei lunar.

In evidentele ISP sunt cuprinsi aproape 100.000 de platitori de servicii de Internet si circa 600.000 de utilizatori. Numarul platitorilor ar putea fi insa mai mic, in conditiile in care unii ISP mentioneaza intentionat un numar mai mare de clienti pentru a nu-si strica imaginea de pe piata.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO