Business Hi-Tech

Numărul de linii de reţea nu mai contează la 3G sau 4G

Numărul de linii de reţea nu mai contează la 3G sau 4G

Autor: Adrian Seceleanu

18.12.2015, 13:02 8471

Numărul de “linii” de reţea indicat de telefoanele mobile, care oferă un indiciu în legătură cu puterea conexiunii, nu mai este relevant pentru calitatea serviciilor de comunicaţii în cazul noilor tehnologii 3G şi 4G aşa cum se întâmpla în cazul vechilor telefoane mobile.

“Multă lume nu ştie acest lucru: odată cu introducerea tehnologiilor noi 3G şi 4G, acestea funcţionează foarte bine şi la semnal foarte slab astfel că numărul de linii de semnal a devenit irelevant pentru 3G şi 4G. Chiar se pot experimenta viteze foarte bune în 4G deşi ai o singură linie şi atunci te-ai aştepta, ca în cazul vechiulului semnal 2G, ca atunci când ai o singură linie de semnal să nu poţi să utilizezi telefonul. Nu mai este cazul in zilele noastre”, afirmă Ştefan Slavnicu, chief technology officer al Orange România, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă.

Câte mobile se pot conecta simultan la o antenă? Sau câte mobile poate “susţine” o antenă? Depinde dacă antena “respiră”

“Nu există o capacitate pe antenă, un număr de mobile care se pot conecta. Totul depinde foarte mult de tehnologie”, adaugă Ştefan Slavnicu. “Pe vechea tehnologie 2G dimensionarea antenei era oarecum statică, exista un număr maxim de utilizator pe canal de comunicare şi puteai să dimensionezi antenele să ducă un anumit număr de utilizatori. Odată cu tehnologia 3G contează foarte mult şi traficul pentru că nu mai ai o alocare statică a resurselor ci una dinamica şi există şi acel fenomen de <<breathing>>, despre care noi spunem că celula respiră. Ce înseamnă acest lucru? Cu cât există mai mult trafic per utilizator acoperirea practic se reduce, într-un fel totul se strânge pentru a deservi o zonă cu foarte mulţi utilizatori şi cu foarte mult trafic. Pe măsură ce traficul se relaxează creşt din nou şi acoperirea, pentru că celula <<respiră>>. Un telefon se poate conecta la antenele de pe pilon de la o distanţă de 20 până la 25 de kilometri”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO