Business Hi-Tech

Numarul atacurilor informatice s-a dublat in 2003

26.02.2004, 00:00 18

Doi senatori americani au acuzat administratia Bush ca nu ia in serios amenintarea unui atac terorist cibernetic nici in conditiile in care numarul infractiunilor informatice depistate s-a dublat in 2003 fata de anul anterior.
Senatorul republican Jon Kyl s-a declarat complet nemultumit dupa ce un responsabil al Departamentului pentru Securitate Interna al SUA a declarat in Congres ca agentia sa nu detine inca date concrete privind riscurile unui atac informatic asupra marilor companii sau a site-urilor guvernamentale. Kyl a spus ca are date conform carora numarul de infractiuni cibernetice depistate a fost in 2003 de 137.000, fata de numai 84.000 in 2002. Iar unele dintre ele au cauzat pierderi de zeci de milioane de dolari pentru companiile americane.
La randul sau, senatorul democrat Dianne Feinstein a declarat ca Departamentul de Securitate Interna ar fi trebuit macar sa avertizeze celelalte agentii guvernamentale in privinta posibilitatii unui astfel de atac. "Cred ca nu au facut deloc acest lucru", a precizat ea. Feinstein a spus ca este ingrijorata in special de faptul ca administratia Bush nu face nimic pentru a avertiza marile companii, care detin sau coordoneaza 80% din sistemele informatice din lume. Pana acum, Departamentul pentru Securitate Interna a emis un raport privind masurile care trebuie luate pentru protejarea retelelor guvernamentale, dar a lasat marile companii sa se descurce singure, a apreciat ea. "Inca nu luam aceasta amenintare atat de in serios pe cat ar trebui", a mai spus ea.
Departamentul pentru Securitate Interna al SUA l-a trimis in fata Senatului pe Amit Yoram, care conduce sectia de lupta contra criminalitatii informatice. El a precizat ca institutia sa se ocupa cu toate amenintarile teroriste si ca nu a acordat un loc privilegiat crimelor informatice. "Peste doua saptamani vor avea un raport complet privind impactul unor atacuri teroriste pe Internet", a spus el. Cu toate aceatea, specialistii estimeaza ca raportul va fi un document strict secret si nu va acoperi toate riscurile generate de piratii Internetului. Oricum, datele sunt estimative si arata doar capacitatea agentiilor federale si a companiilor de a raspunde la astfel de amenintari.
Expertii in domeniul securitatii nu sunt insa deloc de acord cu actiunile Departamentului pentru Securitate Interna. Ei spun ca vulnerabilitatile infrastructurii informatice sunt cunoascute de ani de zile si nimeni nu a facut nimic pentru a indrepta situatia. De asemenea, specialistii au cerut guvernului sa isi foloseasca puterea pentru a obliga producatorii software sa lanseze numai aplicatii securizate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO