Business Hi-Tech

Noul sef al Cosmote: Piata de servicii de voce mobila e departe de saturatie

21.03.2008, 21:54 14

Piata locala de servicii de voce mobila este inca departe de saturatie, astfel incat operatorii din Romania au inca in fata un potential ridicat de a-si majora afacerile, chiar daca nu au in portofoliu servicii de date, a declarat Stefanos Theocharopoulos, noul CEO al Cosmote.
El a facut aceasta declaratie in contextul in care a fost intrebat cu ce sanse de crestere crediteaza Cosmote, in conditiile in care operatorul a ratat licitatia 3G si e singurul operator de pe piata care nu poate furniza servicii de date mobile de mare viteza. "Oriunde ati pune aceasta intrebare, ati auzi ca vocea este inca regele pe piata. De aici isi obtin operatorii grosul veniturilor", a spus Theocharopoulos.
Antonis Kerastaris, directorul financiar al Cosmote Romania, a intarit ideile sefului Cosmote facand o paralela cu situatia din Grecia.
"In Grecia, cei trei operatori de telefonie mobila obtin, intr-o tara cu o populatie de doua ori mai mica decat Romania, venituri de 4 miliarde de euro, doar din serviciile de voce. In Romania, unde - asa cum spuneam - populatia este dubla, veniturile operatorilor de telefonie mobila din voce sunt de doar 2 miliarde de euro. Puteti face foarte simplu un calcul si ? extrapoland lucrurile sa vedeti care este potentialul pietei din Romania. Este inca loc de crestere puternica", a declarat Kerastaris.
Noul CEO al Cosmote Romania, a mentionat ca una din prioritatile de top ale mandatului sau este identificarea unor solutii care sa-i permita operatorului sa furnizeze servicii de date in conditiile in care Cosmote a ratat licitatia pentru ultimele doua licente 3G de pe piata. "Identificarea unor modalitati de a furniza servicii de date este o prioritate de top a mandatului meu. Studiem in acest moment mai multe variante pentru a realiza acest lucru".
Seful Cosmote a mentionat in acest context interesul operatorului pentru licitatia care va fi organizata de autoritati pentru a acorda mai multe licente WiMAX.
Theocharopoulos a evitat sa comenteze intrebarile care au vizat posibilitatea ca noul actionar al grupului OTE, Deutsche Telekom, sa cumpere un operator telecom din Romania care detine o licenta 3G - respectiv RCS&RDS sau Telemobil (Zapp).
El nu a dorit, de asemenea, sa spuna care ar fi recomandarea sa catre grupul Cosmote - in cazul in care ar fi solicitat sa-si exprime un punct de vedere in legatura cu o posibila achizitie in Romania. "Nu pot comenta asemenea intrebari. Asemenea decizii - precum cele ale unei achizitii - se iau la nivel de grup, nu aici. Nu pot comenta asemenea ipoteze", a spus noul sef al Cosmote.
In acest context, oficialii Cosmote au mentionat ca asteapta si evaluarea de catre autoritati a gradului de respectare a promisiunilor facute in caietul de sarcini de castigatorii ultimelor doua licente 3G (RCS&RDS si Zapp), insinuand ca "nerespectarea investitiilor asumate" de cei doi operatori ar putea aduce Cosmote in situatia de a primi una din cele doua licente 3G.
Pe de alta parte, Cosmote asteapta si rezultatul procesului pe care l-a intentat autoritatilor dupa anuntarea rezultatelor la licitatia 3G, proces prin care Cosmote a cerut anularea licitatiei castigate de Telemobil si RCS&RDS. Toti ceilalti patru operatori de telefonie mobila de pe piata locala, respectiv Orange, Vodafone, Zapp si RCS& RDS, au o licenta 3G care le permite sa ofere si servicii de date mobile.
In acest moment, Orange si Vodafone ofera cele mai mari viteze pentru serviciile de date mobile, de 7,2 Mbps. Cea mai mare acoperire pentru viteza de 7,2 Mbps (download) este furnizata in prezent de Vodafone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO