Business Hi-Tech

Nokia: viitorul Communicator nu va mai fi ?caramida"

09.09.2004, 00:00 18

Producatorul numarul unu de telefoane mobile, compania finlandeza Nokia, a anuntat o noua versiune a modelului ?Communicator", cu dimensiuni mai reduse si greutate mai mica, prin care spera sa cucereasca noi piete, conform oficialilor companiei.
Communicator 9300 este cu 45 de grame mai usor decat predecesorul sau, modelul 9500, si cu cativa centimetri mai mic. Nokia spera sa ii convinga pe cumparatorii din Statele Unite, precum si publicul feminin, ca acest telefon nu mai merita supranumele de ?caramida", asa cum era numit uneori in gluma vechiul Communicator, scrie publicatia britanica The Register.
Noul model, Communicator 9300, va fi mai interesant pentru publicul de sex feminin si pentru oamenii de afaceri mai putin familiarizati cu tehnologiile avansate, spun oficialii Nokia. ?O mare parte dintre utilizatorii actualului Communicator sunt barbati", spune Niklas Savander, vicepresedintele diviziei Nokia pentru echipamente destinate sectorului business. ?Noul model incape mult mai usor intr-o poseta, dar si in buzunarul de la camasa".
Communicator 9300 este un smartphone bazat pe interfata software Series 80, are un display cu 65.500 de culori si o tastatura pentru scrierea usoara de mesaje text si e-mailuri. Telefonul are o memorie de 80 MB, care poate fi extinsa pana la 2 GB printr-un card de memorie MMC, si are suport pentru tehnologiile de conectare wireless Bluetooth si BlackBerry.
Piata mondiala de smartphone-uri se afla intr-o evolutie rapida. Numai anul acesta cifra vanzarilor va atinge 20 de milioane de unitati, in timp ce in urmatorii cinci ani vanzarile vor exploda, putand ajunge chiar la 170 de milioane de unitati pe an, afirma specialisti din piata citati de presa internationala.
Noul Nokia Communicator 9300 va costa in jur de 700 de euro nesubventionat si va fi pus in vanzare in primul trimestru al anului 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO