Business Hi-Tech

Nokia mizeaza pe centrul de cercetare de la Cluj pentru dezvoltarea de soft

18.04.2006, 00:00 32

Cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, Nokia, va dezvolta un departament de cercetare si dezvoltare in Romania, aceasta fiind cea de-a treia locatie dupa Finlanda si Ungaria unde compania isi extinde activitatea de cercetare.

Sediul centrului Nokia va fi la Cluj-Napoca, activitatile urmand sa se desfasoare prin intermediul diviziei locale a companiei americane Intellisync pe care producatorul finlandez a achizitionat-o anul acesta.

"In cadrul Intellisync, filiala din Romania a fost unul dintre cele mai importante puncte de cercetare si dezvoltare. Intentionam sa ne mentinem acest statut si in cadrul Nokia", a declarat pentru ZF Transilvania Valentin Deac, manager in cadrul Intellisync Romania.

Potrivit acestuia, in urmatoarele saptamani va fi finalizat procesul de rebranding al Intellisync Romania, compania devenind Nokia Enterprise Solutions Romania.

Nokia a achizitionat compania americana de IT Intellisync in februarie 2006, negocierile fiind demarate in luna noiembrie a anului trecut. Compania Intellisync era la momentul achizitiei unul din liderii mondiali in platformele de mesagerie wireless si in aplicatiile pentru telefonia mobila.

Valoarea totala a tranzactiei a fost de aproximativ 430 de milioane de dolari (346 mil. euro). In acest moment, pentru Intellisync Romania lucreaza peste 100 de oameni si, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finantelor, compania a inregistrat in 2004 o cifra de afaceri de peste 1,5 milioane de euro.

Potrivit oficialilor Nokia, prin aceasta achizitie grupul finlandez si-a consolidat pozitia pe piata afacerilor de telefonie mobila, avand posibilitatea sa realizeze comunicatii de date pe orice fel de dispozitiv mobil. Produsele Intellisync vor fi comercializate ca parte din portofoliul Nokia de software pentru mobilitatea afacerilor.

"Ideea de a prelua Intellisync a pornit de la nevoia de mobilitate. In acest moment putem sa ne conectam la orice platforma, orice resursa si orice aplicatie. De asemenea, sincronizarea datelor din diferitele surse de informare este o alta aplicatie rezultata din parteneriatul Intellisync-Nokia", a mai declarat Valentin Deac.

Potrivit acestuia, solutiile de sincronizare realizate de Intellisync in Romania sunt folosite de companii precum Microsoft, Yahoo sau AOL.

La nivel global, Nokia are peste 600.000 de angajati, iar in 2005, veniturile nete din vanzarile de telefoane mobile ale companiei au fost de 34,2 miliarde de euro, cu 16% mai mari decat cele din 2004, de 29,3 miliarde de euro.

Nokia a incheiat anul 2005 cu o cota de piata de 34,2%, in crestere de la 33,6% in 2004. Pe locul al doilea pe piata telefoanelor mobile s-a clasat Motorola, cu o cota de piata de 18,3%, urmatoarele pozitii fiind ocupate de Samsung Electronics si Sony Ericsson.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO