Business Hi-Tech

Nokia ataca iPhone cu un mobil complet touchscreen

14.04.2008, 19:55 17

Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, a prezentat ceea ce pare ar fi primul dispozitiv complet touchscreen al companiei, scrie presa internationala.
Oficialii producatorului au prezentat un prototip al noului terminal, ce poarta numele de cod "Tube", in cadrul conferintei Evans Data Developer Relations, precizand ca ar putea fi lansat pe piata pana la sfarsitul acestui an.
Terminalul va fi compatibil cu tehnologia Java de la Sun Microsystems, o platforma de dezvoltare pentru numeroase aplicatii online sau pentru aplicatii destinate telefoanelor mobile.
Cu tehnologia Java, Nokia Tube va avea un avantaj asupra Apple iPhone, este de parere Tom Libretto, vicepresedintele Forum Nokia. Insa, la scurt timp dupa ce Apple a lansat kitul de dezvoltare software pentru iPhone, Eric Klein, vicepresedintele departamentului de marketing pentru Java al Sun, a anuntat intentia companiei de a lansa Java pentru iPhone. Libretto a mai spus ca Nokia Tube va permite utilizatorilor sa incarce fotografii direct pe internet, ceea ce inseamna ca va dispune de conectivitati Wi-Fi sau HDSPA (3,5G). Telefonul ar putea fi compatibil cu standardul de transmisiune DVB-H pentru televiziunea mobila (Digital Video Broadcasting - Handheld).
Nokia nu a dezvaluit inca specificatiile complete ale produsului, insa expertii se asteapta ca acesta sa fie un terminal quad-band, compatibil cu standardele de transmitere wireless a datelor GPRS, EDGE si UMTS. Tube va avea un modul GPS incorporat, compatibil cu functia geotagging, care atasaza automat fotografiilor locatia in care acestea au fost captate.
Terminalul va avea la baza o versiune optimizata pentru touchscreen a sistemului de operare Symbian, utilizat de majoritatea telefoanelor mobile de top de la Nokia.
Nokia are o prezenta puternica pe piata europeana, in special pe segmentul telefoanelor mobile multimedia. Analistul Avi Greengart, de la Current Analysis, crede ca anuntarea unui dispozitiv similar cu iPhone ar putea capta interesul multor consumatori europeni, chiar daca impactul in Statele Unite va fi limitat.
Oficialii companiei finlandeze sunt de parere ca Tube poate fi un adversar redutabil pentru iPhone. In timpul prezentarii, Libretto a comparat volumul de telefoane comercializate de catre cele doua companii. Din momentul lansarii (29 iunie 2007), iPhone s-a vandut in 5-6 milioane de unitati; Nokia a realizat acesta cifra pe parcursul saptamanii trecute, a spus Libretto.
"Adevarata provocare este sa exploatezi tehnologia touchscreen astfel incat sa oferi utilizatorilor o experienta 'diferita'", a spus Greengart. Intre timp, Apple pregateste o versiune 3G a iPhone-ului, care i-ar putea permite sa castige cota de piata atat in Statele Unite, cat si in Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO