Business Hi-Tech

Nokia ar putea pierde 15% din piata germana

22.01.2008, 20:20 24

Vanzarile Nokia in Germania ar putea scadea cu 10-15% in urma deteriorarii imaginii celui mai mare producator mondial de telefoane mobile, care a decis sa inchida fabrica de la Bochum, transferand productia in mare parte in Romania, a afirmat directorul institutului german de evaluare a marcilor, Michael Hartung.
"Iau in calcul reducerea vanzarilor pe piata germana cu 10-15%, la inceput in mod evident mai mult", a declarat Hartung, citat de site-ul german wdr.de.
Prin urmare, deprecierea marcii finlandeze va avea un impact financiar mai puternic decat castigul de productivitate preconizat de companie la noua locatie din Romania, a explicat el. Criticile la adresa comportamentului conducerii Nokia se intensifica si la Bruxelles. Comisarul european pentru industrie, Gunter Verheugen, profita de inchiderea fabricii de la Bochum pentru a pune sub semnul intrebarii politica subventiilor de stat.
"Sunt de parere ca plata subventiilor din partea statului nu este justificata pentru a atrage companiile. Daca investitiile apar numai pe seama banilor din partea contribuabililor la bugetul statului, atunci riscurile vor exista in permanenta", a precizat Verheugen. El acuza compania finlandeza de greseli de management de amploare si sustine ca Nokia ar fi trebuit sa se adapteze mai rapid schimbarilor mediului de afaceri si sa implementeze masuri de restructurare.
Potrivit vicepresedintelui Comisiei Europene, comportamentul Nokia semnaleaza "aparitia unei noi religii, care slaveste conceptul de valoare pentru actionari", iar atitudinea responsabila in relatia cu angajatii si cu locatia fabricii a fost inlocuita cu dorinta exclusiva de maximizare a profitului.
Compania finlandeza a anuntat, saptamana trecuta, inchiderea uzinei de la Bochum, situata in vestul Germaniei, ceea ce pune in pericol direct 2.300 de locuri de munca si indirect alte cateva sute sau chiar mii. Productia de telefoane mobile urmeaza sa fie transferata in Romania, unde costurile salariale sunt mai scazute.
Anuntul a provocat nemultumire in Germania, iar ministrul agriculturii si protectiei consumatorului, Horst Seehofer, a declarat ca are in vedere un boicot asupra telefoanelor Nokia la nivelul intregului minister.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO