Business Hi-Tech

Noile mobile tripleaza profitul Motorola

22.04.2004, 00:00 21

Al doilea producator de telefoane mobile la nivel mondial, Motorola, si-a triplat profitul net pe primul trimestru al 2004 fata de aceeasi perioada a anului trecut, in special datorita noilor modele de celulare cu ecrane color si camera foto incorporata.
Incasarile companiei au crescut in primele trei luni ale acestui an cu 42% fata de 2003, ajungand la 8,56 miliarde de dolari, iar profitul net a fost de 609 milioane de dolari. Divizia producatoare de telefoane mobile a raportat incasari totale de 4,1 miliarde de dolari, in crestere cu 67% fata de primele trei luni ale anului anterior. In total, Motorola a vandut 25,3 milioane de telefoane mobile, o crestere de 51% fata de trimestrul intai al 2003.
Rezultatele bune au incurajat producatorul american sa formuleze pentru trimestrul curent previziuni cu mult peste asteptarile analistilor. Compania estimeaza ca vanzarile vor creste cu 60-80%, in trimestrul al doilea fata de aceeasi perioada a anului trecut. Motorola se asteapta sa obtina, in perioada aprilie-iunie, incasari de 8,2-8,6 miliarde de dolari.
Spre deosebire de alti producatori concurenti, fortati de piata sa reduca continuu preturile terminalelor, Motorola se poate lauda ca pretul mediu de comercializare a telefoanelor sale a crescut cu 12% in primele trei luni ale anului, comparativ cu trimestrul al patrulea al anului trecut.
Rezultatele foarte bune ale companiei americane accentueaza declinul liderului pietei de telefoane mobile, Nokia, care a avut probleme pe trimestrul intai al 2004. Nokia a avut incasari si profit mai mici ca anul trecut, iar volumul vanzarilor ca numar de unitati a crescut doar cu 19%, sub media pietei. Al treilea jucator pe piata de telefoane mobile, Samsung, a anuntat saptamana trecuta rezultate fel de spectaculoase, profitul fiind de asemenea aproape triplu fata de primul timestru al 2003.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO