Business Hi-Tech

Noi metode pentru hackeri: deghizarea si ascultatul telefoanelor

25.01.2005, 00:00 95

Hackerul cel mai periculos nu este intotdeauna expert in informatica, ci poate sa fie doar un hot abil care foloseste tehnicile cele mai simple cu putinta pentru a afla informatiile confidentiale, sunt de parere expertii in securitate.
Hackerii au inceput sa-si schimbe strategiile de patrundere in cele mai bine protejate retele informatice, scrie publicatia CNet News. Printre metodele foarte simple de aflare a parolelor si a altor date importante se numara ascultatul telefoanelor sau interceptarea e-mailurilor.
"Providerii de telecomunicatii sunt probabil una dintre principalele tinte ale atacatorilor, pentru ca prin retelele lor comunica toti angajatii unei organizatii", a spus Ralph Echemendia, directorul companiei Intense School, care ii consiliaza pe manageri in privinta securitatii informatice.
Hackerii adopta chiar tactici cu totul neasteptate, cum ar fi sa se deghizeze intr-un specialist al companiei de telecomunicatii pentru a obtine parolele de acces in reteaua interna a companiei. Odata intrati in sediu, ei pot si sa planteze destul de usor microfoane in reteaua telefonica, spune Echemendia.
"Hackerii se instaleaza in sistem si pur si simplu asteapta sa prinda informatii importante", a mai spus analistul. "Odata ce reusesc sa acceseze un anumit PC, repeta acelasi proces pentru a intra si in alte computere".
Dupa ce a reusit sa acceseze un computer sau mai multe, atacatorul instaleaza un asa-numit program backdoor, care ii va permite accesul la baza de date in orice moment, spun specialistii. Totusi, cei mai multi hackeri sunt in cautarea de informatii - precum parole, coduri numerice personale, date de nastere - pe care le pot apoi vinde sau folosi pentru a sparge conturi bancare, a comentat Laura Koetzle, analist pentru compania Forrester Research.
"Operatorii telecom si companiile de comunicatii prin cablu sunt destul de sus pe lista de prioritati a infractorilor, pur si simplu pentru ca acestea opereaza cu liste uriase de clienti", a spus Koetzle. "Daca sunt capabili sa patrunda intr-o baza de date cum este cea a T-Mobile, pot sa fure milioane de nume si parole de clienti dintr-o miscare".
Pe masura ce companiile incep sa-si mute activitatea pe Internet si le permit angajatilor sa acceseze de la distanta retelele securizate, devine mai greu de controlat scurgerea de date (intentionata sau nu) si mai usor pentru hackeri sa patrunda in sistemele informatice, a spus Stan Quintana, director de securitate la operatorul telecom AT&T, citat de CNet News. "Toate aceste sisteme necesita un nivel sporit de securitate al datelor aflate in tranzit", a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO