Business Hi-Tech

Neobositul Larry Ellison starneste furtuna in Silicon Valley

11.04.2003, 00:00 15

Excentricul Larry Ellison, seful si cofondatorul numarului doi in soft-ul mondial - Oracle, nu este de acord cu viziunea "romantica" asupra industriei IT, conform careia aceasta are mereu noi resurse de relansare pentru ca se reinventeaza continuu. "Urmatoarea revolutie industriala nu mai apartine computerului", a apreciat cu pesimism Ellison, intr-o discutie cu ziaristii de la Wall Street Journal. Inalta tehnologie nu este imuna la imbatranire, iar Silicon Valley, asa cum o stim, e pe sfarsite, spune el.
Seful Oracle vede schimbari majore in industria IT: consolidari care vor face curatenie pe piata si vor duce la disparitia a peste 1.000 de companii; piata va fi dominata de cativa giganti victoriosi care vor controla inovatiile; Linux si alte tehnologii ieftine vor cobori preturile sistemelor informatice; dezvoltatorii de soft vor migra spre alte tari, astfel incat SUA vor fi concurate din ce in ce mai puternic in acest domeniu. Maturizarea industriei va duce la formarea de companii mai mari, care va trebui sa se extinda pe mai toate domeniile IT pentru a mai cuceri cote de piata.
"Ar trebui sa primesc premiul Nobel pentru teoriile mele", a glumit Ellison. Pe scurt, legile economiei de piata, valabile in orice business, se aplica si in cazul Silicon Valley, chiar daca unii nu vor sa inteleaga asta, a conchis el.
 Referindu-se la inamicul sau numarul unu, Bill Gates, Ellison nu s-a putut abtine sa exclame: "Vreau si eu sa fiu monopolist, fir-ar sa fie!". El a spus ca Gates este genial, pentru ca a reusit sa isi scumpeasca produsele in timp ce economia se afla in recesiune. "Daca scumpeam noi, nu mai aveam nici un client", a adaugat Ellison.
Seful Oracle a apreciat ca la finalul boom-ului IT, vor exista cateva companii "supravietuitoare". In afara de - bineinteles - Oracle, Ellison da sanse Microsoft, Cisco, IBM, Dell, Intel, SAP, Yahoo, eBay si Amazon. Perdantii pe cale sa dea faliment sunt: Ariba si Commerce One (soft B2B); BEA Systems sau Siebel Systems. "Cred ca Ellison nu a ajuns la sesiunea de terapie cu psihologul sau", a replicat Tom Siebel - fost angajat al lui Ellison -inainte de a crea Siebel Systems.
Viziunile pesimiste ale sefului Oracle au starnit uimire si indignare in Silicon Valley, multi dintre analistii si liderii industriei IT nefiind de acord cu el. "Intr-adevar, in aceasta era a tehnologiei, este mai bine sa fii o companie mare", a apreciat Carly Fiorina, sefa HP. Ea a spus ca nu este insa de acord cu afirmatia conform careia industria IT se apropie de final. Sefa HP a amintit ca este singurul sector din industrie care inregistreaza in continuare cresteri spectaculoase, chiar daca nu vor mai atinge nivelele din anii '90.
"Inovatiile nu vin niciodata de la companiile mari", a reamintit co-fondatorul Netscape Communications, Marc Andressen. "Nu sunt deloc de acord cu afirmatiile lui Ellison", a declarat la randul sau directorul executiv al BEA, Alfred Chuang.
Siebel a amintit ca Oracle a fost in situatie de faliment in 1990, compania fiind salvata in ultimul moment de un grup de investitori japonezi, din domeniul otelului. Atunci Oracle a raportat pentru prima oara in istoria sa pierderi operationale.
Ellison a avut un singur aparator: seful executiv al Google, Eric Schmidt, care spune ca analiza lui Larry Ellison este corecta. El a apreciat ca sectorul IT se afla in fata acelorasi probleme pe care le-a infruntat industria aviatica, din cauza avansului mult prea rapid al tehnologiilor. "Singura solutie este sa inventezi mereu ceva nou - lucru la care noi suntem buni", a spus Schmidt.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO