Business Hi-Tech

NEC propune telefonul mobil care prinde emisiuni TV

11.07.2003, 00:00 14

Japonia ramane piata cu cel mai mare interes pentru gadgeturile bazate pe ultimele tehnologii, companiile nipone luptandu-se sa lanseze cat mai rapid produse revolutionare care sa le relaxeze bilanturilecontabile. Spre exemplu, NEC a anuntat ieri ca are in pregatire un telefon care va receptiona direct semnalul TV pentru ca utilizatorii sa poata viziona programele favorite, iar Fuji a scos pe piata prima camera digitala care are dimensiunile unei carti de credit si o grosime de numai 8 milimetri.
Telefonul TV al NEC, o premiera in domeniu, va fi lansat pe piata incepand din 2005, desi prototipul prezentat ieri functiona perfect. El receptioneaza insa numai emisiunile televiziunilor digitale, iar primele servicii TV care emit in acest sistem vor incepe sa aiba acoperire terestra abia in cursul acestui an. De aceea NEC a decis sa amane lansarea lui cel pusin 12 luni. Telefonul, care are si camera digitala si un ecran color, are aceeasi problema ca toate echipamentele mobile: bateria. Primul model permite vizionarea emisiunilor timp de maxim o ora; un film intreg nu poate fi deci urmarit deocamdata fara cel putin un acumulator suplimentar. "Clientii nostri vor fi cei care calatoresc mult si trebuie sa  astepte in gari, aeroporturi sau statii de autobuz", a explicat un responsabil al NEC. Chiar daca nu au precizat pretul preconizat pentru viitorul telefon, cei de la NEC spun ca va fi oricum cu 50-60 de dolari mai scump ca un actual telefon multimedia care se vinde cu 250 de dolari.



Fuji ataca piata cu Eyeplate Mega
Mini-camera Fuji (1,3 mega-pixeli), tocmai buna pentru buzunarele turistilor, nu face insa rabat de la calitate, imaginile fiind de rezolutie mare (1280x1024 pixeli). Bateria cu lithiu-ion este de data aceeasta reincarcabila si psermite efectuarea a  peste 1.000 de poze inainte de a avea nevoie de priza. Mini-Camera Eyeplate Mega se poate conecta direct la un computer, prin port USB, iar specialistii Fuji au facut-o sa fie compatibila si cu Mac OS X. Cardul intern de memorie (numai 16 MB) permite stocarea a 21 de poze de rezolutie mare sau 88 de rezolutie mica, dar sloturile permit adaugarea de mai multe memorii. Blitul este si el inovativ, fiind complet separat de camera. El poate fi montat sau dat la o parte si are propria baterie. Camera costa aproxiamtiv 109$   si va fi disponibila in afara Japoniei abia spre toamna.




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO