Business Hi-Tech

NEC creeaza un fond de investitii de 5,6 miliarde de dolari

07.07.2000, 00:00 14



Compania NEC, cel mai mare producator japonez de semiconductori si al doilea din lume, va crea un fond de investitii de 5,64 miliarde de dolari destinat finantarii unor proiecte de achizitii si fuziuni cu firme din SUA. De asemenea, NEC intentioneaza sa fie listata la Bursa din New York in maxim 3 ani.

Aceste initiative fac parte dintr-un plan de afaceri al fabricantului japonez prin care acesta intentioneaza sa-si sporeasca vanzarile cu 10% anual, astfel incat, la inceputul anului 2003, compania sa inregistreze un profit de aproximativ 2 miliarde de dolari.

Listarea la Bursa din New York va permite firmei Nec sa-si completeze politica de achizitii si fuziuni prin cumpararea unor pachete majoritare de actiuni din ringul bursier, lucru destul de neobisnuit pentru modul de a face afaceri al unei companii japoneze.

"NEC ia in consideratie posibilitatea de a face achizitii pe piata americana si pentru acesta este interesata de listarea la Bursa. Companii precum Cisco Systems au folosit aceeasi strategie in trecut ceea ce arata ca firmele japoneze opereaza mai lent. Insa initiativele companiei NEC arata ca lucrurile sunt pe cale sa se schimbe. Achizitiile vor ajuta compania sa-si imbunatateasca performantele in domeniului telecomunicatiilor si a programelor de computer pentru derularea afacerilor." spune Yohiharu Izumi, analist financiar la UBS Warburg.

NEC a finalizat un proces de reorganizare demarat dupa ce timp de mai multi ani a inregistrat pierderi. In urma acestei restructurari, compania a reusi sa ajunga in 1999 la un profit de circa 100 de milioane de dolari. Pentru acest an, Nec se asteapta sa obtina un profit de 700 de milioane de dolari, in urma cresterii masive a cererii de microcipuri si computere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO