Business Hi-Tech

MusicGremlin ataca suprematia playerelor iPod

16.06.2006, 00:00 16

Compania americana MusicGremlin vrea sa castige o cota importanta din piata playerelor de melodii digitale dominata de producatorul american de echipamente electronice si IT Apple prin playerele iPod si magazinul de muzica si continut video online iTunes, scrie The Wall Street Journal.

Astfel, compania a lansat un player numit Gremlin, care are un design foarte similar cu playerele de melodii digitale iPod, dar care nu necesita sa fie conectat la un computer pentru a le permite utilizatorilor sa copieze melodii in memoria sa. Playerul are incorporat un emitator Wi-Fi prin care se poate conecta wireless la reteaua companiei MusicGremlin de unde pot descarca direct melodiile, in schimbul unui abonament lunar de 15 dolari (aproape 12 euro).

MusicGremlin nu este singura si nici prima companie care incearca sa detroneze Apple din pozitia de lider pe piata playerelor de melodii digitale. Foarte multe companii, sustinute in principal de Microsoft, cel mai mare producator de software din lume, rival cu Apple pe piata sistemelor de operare, si-au incercat norocul, insa tacticile lor nu au dat roade, scrie The Wall Street Journal.

Unele companii au incercat sa vanda playere la preturi mai mici decat cele ale iPod-urilor. Altele au adaugat la playere functii pe care Apple nu le-a introdus, cum ar fi radio FM, capacitate mai mare de stocare sau o durata de viata mai mare a bateriei. Insa o mare parte a utilizatorilor ramane fidela Apple, preferand iPod-urile in defavoarea celorlalte comercializate pe piata, sunt de parere unii analisti din domeniu.

Strategia MusicGremlin de a adauga playerelor mai multe functii decat au iPod-urile este totusi diferita de cea a altor companii, scrie The Wall Street Journal. Pe langa faptul ca melodiile pot fi descarcate pe Gremlin wireless, compania le ofera clientilor posibilitatea sa transfere, tot wireless, melodiile de la un player la altul, cu conditia ca ambii utilizatori sa fie abonati ai serviciului MusicGremlin Direct.

Pentru asta nu este neaparat nevoie ca utilizatorii sa se afle in proximitate, acestia putand transfera melodii chiar si atunci cand distanta dintre ei este de zeci de kilometri. Insa, pentru a vedea atat melodiile de pe un alt player Gremlin, cat si melodia care este ascultata in acel moment sau istoricul melodiilor descarcate de pe MusicGremlin Direct, utilizatorii au nevoie de permisiunea posesorului, scrie The Wall Street Journal. Cu toate ca Gremlin nu necesita conectarea la un computer, ofera posibilitatea de a fi sincronizat cu un PC care are ca sistem de operare Windows, pe care navigarea pe Internet se face prin aplicatia Internet Explorer si care reda clipuri video si melodii prin Windows Media Player.

Playerul este disponibil deja pe site-ul gigantului american in retail online Amazon, dar si pe pagina de Internet a companiei - www.musicgremlin.com, si costa cat un iPod cu 30GB, adica 300 de dolari (aproximativ 240 de euro) in versiunea cu 8GB, scrie The Wall Street Journal. Asta inseamna ca poate stoca un numar mai mic de melodii decat un iPod - aproximativ 2.000, in comparatie cu cele 7.500 care au loc pe playerele de 30GB ale Apple.

Gremlin mai are cateva dezavantaje fata de iPod Video, sustin unii analisti in domeniu. Ecranul are diagonala mai mica, iar playerul nu poate reda si fotografii sau clipuri video. Dar cu toate acestea, modul de transfer al melodiilor are sanse de reusita pe piata deja destul de aglomerata a playerelor de muzica digitala, au conchis analistii citati de The Wall Street Journal.



Tacticile competitiei

* Pentru a castiga o cota importanta din piata playerelor de melodii digitale, mai multe companii au scos la vanzare playere mai ieftine decat cele din gama iPod;

* Alte companii au introdus functii de care playerele iPod nu dispun, cum ar fi radio;

* Unii concurentii iPod au venit pe piata echipati cu o capacitate mai mare de stocare sau cu o durata de viata mai lunga a bateriei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO