Business Hi-Tech

Motorola isi injumatateste activitatile de cercetare

17.06.2008, 21:14 10

Compania americana Motorola, al treilea mare producator de telefoane mobile din lume, a anuntat ca va reduce la jumatate activitatile sale de cercetare, intentionand sa pastreze circa 300 de angajati pe acest sector, scrie presa internationala.
Mai multe proiecte de cercetare vor fi oprite si, incepand cu 1 iulie 2008, 180 de salariati urmeaza sa fie transferati catre alte trei divizii de business ale companiei, au declarat reprezentantii Motorola.
Compania, care functioneaza pe pierdere, a anuntat ca intentioneaza sa vanda divizia de telefoane mobile, in urma scaderii semnificative a cotei de piata si criticilor aduse designului terminalelor. Pe langa productia de telefoane mobile, Motorola mai detine o unitate specializata in echipamente de retea si activeaza in domeniul echipamentelor de securitate publica.
Pe segmentul telefoniei mobile, Motorola a fost devansata anul trecut de catre compania sud-coreeana Samsung Electronics, care a devenit al doilea producator dupa finlandezii de la Nokia.
In vederea reducerii costurilor, alti 150 de cercetatori Motorola din intreaga lume vor fi disponibilizati, a declarat Maya Komadina, purtatorul de cuvant al companiei. Ea nu a precizat proiectele care vor fi anulate sau tarile in care compania doreste sa reduca personalul. Motorola avea 66.000 de angajati la sfarsitul anului 2007.
Echipa de cercetare si dezvoltare rezultata in urma restructurarii va fi redenumita Centrul de Tehnologie si Cercetare Aplicata si se va axa pe proiecte de termen lung. Cei aproximativ 300 de angajati ai diviziei vor fi coordonati de catre Dan Moloney, seful diviziilor de retele si decodoare a Motorola.
In luna aprilie a acestui an, grupul Videocon, cel mai mare producator de electronice de consum din India, si-a anuntat intentia de a achizitiona divizia de telefoane mobile a companiei americane.
Potrivit estimarilor Merrill Lynch, divizia de terminale mobile a Motorola, desi neprofitabila, valoreaza cel putin 3,8 mld. dolari (2,4 mld. euro).
Pierderile grupului Motorola s-au marit in primul trimestru cu 7,2%, la 194 mil. dolari (129,6 mil. euro), comparativ cu nivelul de 181 mil. dolari (138,2 mil. euro) din perioada similara a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO