Business Hi-Tech

Motorola ar putea fi devansata de catre LG

31.07.2008, 19:05 14

Motorola, producatorul american de telefoane mobile, ar putea scadea pe pozitia a patra in topul de profil, pe fondul pierderii cotei de piata in favoarea rivalului LG Electronics, scrie Bloomberg.
Reprezentantii Motorola, care era cel mai mare producator de mobile in urma cu zece ani, ar putea anunta astazi o scadere cu 26% a vanzarilor de telefoane mobile, la 26,1 milioane de unitati in trimestrul al doilea, potrivit estimarilor analistilor.
Nokia, cel mai mare producator de terminale mobile din lume si Samsung Electronics deja au depasit Motorola, iar LG a anuntat saptamana trecuta o majorare de 45% a livrarilor, la 27,7 milioane de telefoane.
Pierderea pozitiei a treia in defavoarea LG s-ar putea manifesta astfel cu sase luni mai repede decat anticipasera analistii si pune sub semnul intrebarii planul noului director executiv Greg Brown de a segmenta divizia producatoare de telefoane mobile, care inca se afla pe pierdere.
"Declinul Motorola este mult mai pronuntat decat anticipasem initial", a declarat analistul Pablo Perez-Fernandez, adaugand ca se astepta ca firma americana sa fie depasita de Samsung, dar nu si de LG. El estimeaza ca Motorola are o cota de 8,5% din piata, comparativ cu nivelul de 22% inregistrat in urma cu doi ani.
Potrivit analistilor, Motorola ar putea anunta ca pierderile nete au crescut in acest trimestru de la 28 mil. dolari (17,83 mil. euro) la 76,1 mil. dolari (48,47 mil. euro), in timp ce vanzarile au scazut cu 11%, la 7,7 mld. dolari (4,90 mld. euro).
Motorola s-a clasat pe pozitia a doua anul trecut, dar ar putea scadea si mai mult in topul de profil. Sony Ericsson Mobile Communications, ocupa in prezent pozitia a cincea, insa se apropie de producatorul american, anuntand livrari de 24,4 milioane de unitati in ultimul trimestru. Nokia, liderul pietei, a raportat vanzari de 122 de milioane de unitati.
Titlurile Motorola s-au apreciat cu 43 de centi pe bursa din New York, fiind cotate la 7,51 dolari (4,78 euro). In decursul acestui an, pretul actiunilor companiei a scazut cu 53%. Rivalul LG a urcat cu 1,5% pe bursa din Seul de la inceputul lui 2008.
Brown a anuntat in decursul lunii martie ca va renunta la divizia de telefoane mobile pentru a se concentra pe vanzarea de produse mai profitabile: set-top box (decodor) pentru TV, echipamente radio si echipamente de retea.
Motorola nu a mai produs un terminal mobil de succes din 2004, atunci cand a lansat Razr, iar afacerile diviziei au inregistrat pierderi de peste 1,6 mld. de dolari (1,01 mld. euro) de la inceputul lui 2007. Ca urmare, compania a concediat peste 9.000 de angajati.
Anumiti analisti sunt de parere ca, in cazul in care divizia de telefoane mobile nu va aduce profit in termen de un an, Motorola ar putea fi nevoita sa ia in considerare inchiderea acesteia.
"Motorola nu va putea sa vanda divizia pana cand aceasta nu este profitabila. Iar pentru a produce castiguri, compania trebuie sa isi imbunatateasca terminalele", a declarat analistul Raimunod Archibold. El spune ca cele mai recente terminale ale companiei, telefonul multimedia Rokr E8 si terminalul cu navigatie prin satelit Z9, sunt inferioare dispozitivelor rivale comercializate la acelasi pret. Acestea costa 200 de dolari (128 de euro) cu abonament, la fel ca Apple iPhone.
Jeniffer Erickson, purtatorul de cuvant al companiei, a precizat ca Motorola inregistreaza progrese in ceea ce priveste divizarea afacerii de telefoane mobile. Ea nu a dorit sa comenteze asupra pierderilor companiei sau asupra cotei de piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO