Business Hi-Tech

Miza reducerii tarifelor in roaming: 10 mld. euro

30.03.2006, 00:00 12

Operatorii de telefonie mobila din Uniunea Europeana risca sa-si ia adio de la un venit anual de aproximativ 10 mld. euro (12 mld. $) daca planurile executivului de la Bruxelles de a le impune companiilor telecom de pe continent reducerea sau chiar eliminarea tarifelor pentru serviciile de roaming vor intra in vigoare.

Comisarul european Viviane Reding, autorul acestui proiect, si-a propus sa faca tot ce-i sta in putinta pentru ca reglementarile sa intre in vigoare pana la jumatatea anului viitor intrucat operatorii de telefonie "au ignorat timp de luni de zile avertismentele Bruxellesului si nu au miscat nici un deget pentru a reduce tarifele pentru serviciile de roaming", scrie presa internationala.

Reding si-a sustinut intentiile prezentand o serie intreaga de date care valideaza, in opinia sa, necesitatea ca Bruxellesul sa reglementeze sectorul serviciilor roaming (atunci cand clientii unui operator isi utilizeaza telefonul intr-o alta tara folosind retelele altor companii). Potrivit oficialului european, costul unui apel de patru minute in roaming variaza intr-o plaja mult prea mare in cele 25 de tari din UE, de la numai 0,20 euro (cat plateste un cetatean finlandez pentru a suna acasa din Suedia) pana la incredibila cifra de 13,05 euro (platita de orice cetatean al Maltei care suna din Letonia). Reding a fost iritata si de faptul ca, in ciuda avertismentelor sale publice, unii operatori nu numai ca nu au micsorat tarifele ba chiar le-au majorat in ultimele sase luni. Potrivit estimarilor, costurile operatorilor reprezinta aproximativ 10% din tarifele aplicate clientilor pentru serviciile de roaming, ceea ce face profitul din aceste servicii sa fie de 90% din incasari.

Intentiile Comisiei de a provoca o reducere a tarifelor aplicate consumatorilor pentru aceste servicii cu 40 pana la 60% sunt motivate si cu alte informatii, precum un studiu realizat de banca Credit Suisse, care sustine ca "60% din facturile telefonice ale angajatilor sai sunt reprezentate de contravaloarea serviciilor de roaming, taxate de cinci ori mai scump decat un apel local".

Conceptul unei "Europe unite" a operatorilor de telefonie, in care sa dispara granitele impuse de roaming va afecta in principal, potrivit analistilor, veniturile operatorilor Vodafone si Telefonica. Drept reactie la publicarea planului Comisiei, actiunile principalelor companii telecom din Europa au scazut la bursa, cea mai severa scadere fiind cea a titlurilor Vodafone care au pierdut 2,4% din valoare.

In ciuda pierderilor uriase pe care le-ar provoca industriei aplicarea acestui plan, operatorii de telefonie mobila de pe continent nu au reusit sa-si depaseasca propriile divergente pentru a respinge, in bloc, propunerile comisarului european Viviane Reding. Divergentele au la origine modalitatea de repartitie intre operatori a sumei de 10 miliarde de euro incasate din roaming, care a impartit in doua tabere operatorii telecom. Astfel, operatorii din tarile care atrag un numar foarte mare de turisti, precum Spania, Italia sau Franta, sunt cei care castiga cea mai mare cota din serviciile de roaming, intrucat cetatenii care le viziteaza tara isi folosesc cu precadere telefonul mobil. De cealalta parte, operatorii care provin din tarile nordice sau Germania, "exportatoare" de turisti, si astfel si de bani, sunt cei care critica pe un ton moderat sau chiar aproba initiativa Comisiei dintr-un motiv foarte simplu: nu au mai nimic de pierdut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO