Business Hi-Tech

Mihnea Rădulescu, business director Vodafone România: Digitalizarea IMM-urilor aduce 52% din valoarea adăugată în economie. IMM-urile au nevoie de pachete standardizate prin care să obţină fonduri pentru digitalizare uşor

ZF Digital Summit 2020

Mihnea Rădulescu, business director Vodafone România:...

Autor: Alexandra Cepăreanu

05.11.2020, 11:41 134

Întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) au nevoie de pachete standardizate prin care să obţină fonduri rambursabile sau nerambursabile pentru digitalizarea proceselor, a spus Mihnea Rădulescu, business director Vodafone România, în cadrul videoconferinţei ZF Digital Summit 2020.

„Digitalizarea IMM-urilor aduce peste 52% din valoarea adăugată în economie. Peste 65% din forţa de muncă a ţării este anagajtaă de IMM-uri. Ele sunt şi cele mai expuse în prezent pentru că nu au fondurile pe care le au companiile multinaţioanle şi depind de cerera din piaţă. Trebuie să standardizăm şi să simplificăm procesul de absorţie a fondurilor pentru aceste companii, ele nu au fonduri dedicate pentru avocaţi şi nu îşi prmit să facă dosare complexe pentru a atrage aceste fonduri europene. Au nevoie de pachete standardizate prin care să obţină fonduri rambursabile asu nerambursabile foarte uşor. Asta ar trebui să înţeleagă Guvernul”, a spus Mihnea Rădulescu.

El a adăugat că viitorul este legat de modul în care România reuşeşte să atragă fondurile europene care sunt dedicate proiectelor de digitalizare. „Trebuie să continuăm să avem, atât mediul privat cât şi cel public, un dialog constant legat de modul în care fiecare dintre noi trebuie să contribuie la această digitalizare a României. Rolul nostru, a mediului privat, este să oferim soluţii şi servicii care să facă posibilă digitalizarea, rolul adinistraţiei publice este să ofere cadrul legal prin care aceste lucruri să fie posibile.”

 
 

Alte declaraţii

Avem aproape toate instrumentele de a ajuta aceste companii în a se digitaliza. Oportunitatea este foarte mare şi avem şansa ca în următorii ani să tranformăm economia într-una digitală, având o strategie bine pusă la punct, fonduri de investit, cadru legal bine definit şi dorinţă de dezvoltare.

Observăm o penetrare mai mare a serviciilor de telecomunicaţii şi soluţii IT and C în segmentul companiilor mari, probail ele trag România spre clasa superioară a clasamentului în Europa.

Indiferent de zona în care vor fi absorbite fondurile, toate infrastructurile (infrastructură rutieră, de cale ferată) trebuie gândite şi implementate cu o componentă digitală. Viitorul înseamnă infrastructuri digitalizate. Trebuie să le facem de la început digitalizate, să avem un exemplu de infrastructuri în Europa. Ţine de noi să absorbim aceste fonduri pentru digitalizare.

Ar fi bine ca în continuare reţelele de telecomunicaţii să fie considerate reţele critice pentru economie. Acum nu sunt încadrate aici din punct de vedere legal. Dar perioada asta ne arată necesitatea de investiţii semnificative în această direcţie şi importanţa acestui sector.

Nivelul de digitalziare p care îl avem acum, privat şi public, este mult în urmă. Cred că faptul că acum avem aceste fonduri europene ditribuite către România, într-un nivel mare comparativ cu alte ţări din Centrul Est Europei, ne dau şansa ca prin investiţii inteligente să ajungem unde ne dorim. Avem mai mult de 80 de miliarde de euri fonduri pentru investiţii, din care 20% trebuie direcţionaţi către digitalizare, conform directivei UE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO