Business Hi-Tech

Mihai Filip, Oves Enterprise: Viitorul este în zona de inovaţie. Software-ul, outsourcingul cum îl ştim noi, va muri în următorii ani, toată lumea face o trecere în zona de produs, de inovaţie

ZF High – Tech Innovation Summit

Mihai Filip, Oves Enterprise: Viitorul este în zona de...

Autor: Ramona Cornea

29.09.2023, 13:20 262

Inovaţia e viitorul industriei de tehnologie locale pentru că producţia de software va încetini în următorii ani, crede Mihai Filip, CEO al Oves Enterprise.

„Clujul este un pol important al inovaţiei în România. Cred că este un mix între cele trei enumerate (multinaţionale, start-up-uri şi universităţi): trebuie să ne uităm şi la start-up-uri, ele fac foarte multă inovaţie şi creşte foarte mult acest sector, universităţile merg şi ele tot mai mult spre inovaţie, produse inovative, cercetare, dar şi companiile mari dau un boost acestui sector de inovaţie, deci cred că este un mix. (...) Cred că viitorul este în zona de inovaţie. Software-ul, outsourcingul cum îl ştim noi, va muri în următorii ani, astfel că toată lumea face o trecere în zona de produs, de inovaţie”, a spus Mihai Filip în cadrul evenimentului ZF High – Tech Innovation Summit.

Ce a mai declarat Mihai Filip:

• Suntem o companie de software, facem software de aproape 9 ani în diferite industrii. Am început cu automotive, am mers înspre fintech, health care şi multe altele. Acum, după 9 ani de experienţă pe această piaţă, avem mai multe verticale, printre care este şi partea comercială, tot ce ţine de software pentru clienţi, avem partea de cybersecurity, care este foarte importantă şi în trend acum, partea de space and defense, unde avem parteneri din zona militară internaţională şi mai avem şi zona de inovaţie de produs. Aici avem peste 10 produse, start-up-uri care sunt în interiorul companiei, de la produse cu AI, la drone, la cybersecurity pentru drone şi F16 şi F35 şi multe alte produse de inovaţie.


• Noi facem implementare de AI pentru multe companii din diferite sectoare şi zone, nu contează că este vorba de o aplicaţie comercială sau militară, doar că aici nu prea vede şi nu înţelege provocările care apar când vine vorba despre AI. În primul rând este vorba de lipsa de experţi într-o companie. Avem companii care fac implementare de inteligenţă artificială, dar nu prea avem experţi şi nici nu am şti ce experţi să luăm.

• Un expert în AI este un fel de manager programator,  care trebuie să aibă o viziune de ansamblu asupra întregii companii şi asupra tot ce înseamnă implementare, trebuie să fie foarte bine stabilită strategia de implementare de AI într-o companie. Astfel, cred că expertul este un mix între un inginer şi un manager care să ştie să facă nişte paşi concreţi.
• Avem mari probleme şi pe partea de data, companiile nu au data în România. Facem adopţie de AI pe ce? Fără date nu ai ce adopţie să faci. Avem nevoie de date publice, care ar putea fi puse la dispoziţie de autorităţi şi ar fi mult mai uşor să facem adopţia de AI în viitor.

• Produsul este prioritatea noastră. Este un mix, nu poţi să delimitezi, folosim tehnologia în adevăratul sens al cuvântului, este un mix între hardware, software, AI, data, viteza cu care vin datele, în principal avem trei priorităţi: produs, software, AI fiind o parte integrantă în tot ceea ce facem. AI este lângă noi în fiecare zi.

• Ca tânăr care reprezintă viitorul acestei ţări, nu vreau să mai aud că suntem ultimii. Nu suntem ultimii, avem nişte ingineri foarte inteligenţi, vom creşte încet-încet. Legat de adopţia de AI, cred că este o tranziţie în societate. Nu ne va fura inteligenţa artificială joburile, dar o persoană care foloseşte AI va bate sigur una ca nu foloseşte, tehnologia aceasta augmentează realitatea, practic.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO