Business Hi-Tech

Mihai Filip, CEO şi Fondator, Oves Enterprise: Cred că stăm destul de bine sau cel puţin facem progrese. Avem nevoie de date şi seturi de date pentru a antrena AI-ul şi a face digitalizare în România

ZF Digital Summit 2023

Mihai Filip, CEO şi Fondator, Oves Enterprise: Cred că...

Autor: Mircea Nica

06.11.2023, 12:17 108

Cred că stăm destul de bine sau cel puţin facem progrese, avem nevoie de date şi seturi de date pentru a antrena AI-ul pentru a putea face digitalizare în România, a spus Mihai Filip, CEO şi Fondator, Oves Enterprise, în cadrul Conferinţei ZF Digital Summit 2023.

„Cred că suntem pe drumul cel bun, dar mai sunt paşi până ajungem acolo. Cred că sunt multe provocări în România, de la date, infrastructură, la norme şi standarde. Noi la Oves Enterprise facem digitalizare, putem folosi AI pentru digitalizarea României, (aici era ca raspuns la intrebarea lui Sece). Dacă îl folosim ca pe o inteligenţă colectivă să augmentăm inteligenţa colectivă a populaţiei folosind ChatGPT, se poate face şi digitalizare”, a explicat Mihai Filip.

Ce a mai spus Mihai Filip:

Cred că ar ajuta inclusiv ChatGPT multe companii şi autorităţi să meargă în direcţia corectă, dar pentru asta avem nevoie de un „arbitru”. Încercăm să facem tot mai mult partea de AI adoption, dar ne lovim de multe bariere, iar în principal este vorba de neîncredere, mai ales în România.

Cred că este neîncredere pentru că oamenii nu înţeleg şi nu cunosc ce se face cu AI.

Am investit peste 1 mil. euro în companii şi start-up-uri ca să le ducem produsele la următorul nivel. Prima întrebare atunci când am o întâlnire cu un potenţial partener: Unde este AI-ul? În 90% din cazuri nu prea există un AI. Dar dorinţă este, mergem în direcţia bună şi sperăm să contribuim din ce în ce mai mult să ajutăm autorităţile pe partea acesta. Cred că toţi colegii din IT vor pune mâna daca este nevoie, cel puţin cu timpul lor şi cu ajutor intelectual, argumentează Mihai Filip în legătură cu felul în care ar putea fi accelerată adopţia AI în sectorul public.

Se pot face foarte mule lucruri. Nici nu ştim de unde să începem. Pot să dau un exemplu despre ce lucrăm noi acum pentru un Guvern dintr-o anumită ţară. S-a dorit construirea unei aplicaţii orientată către cetăţeni. Spre exemplu, aceştia să ştie ce trebuie să facă dacă şi-au pierdut buletinul şi mai au două zile să îşi plătească TVA-ul. Un AI îţi dă paşii ca să nu mai stai să pierzi timpul să cauţi pe Goolge sau să pierzi câteva zile în care să îţi dai seama care sunt paşii prin care tu poţi plăti TVA-ul dacă ţi-ai pierdut buletinul. Totul se face digital în ţara respectivă, dar de multe ori nu se ştie acest lucru..

AI-ul comprimă toate informaţiile pe care le ai în inteligenţă. Eu zic că putem folosi această inteligenţă să digitalizăm ANAF. Un marcăr important este câtă hârtie se foloseşte în fiecare instituţie. În România nu stăm prea bine.

Lucrăm la digitalizare. Nu cred că suntem încă în punctul în care să punem AI la aceste instituţii despre care vorbim. În primul rând trebuie să fie paperless, după care să folosim AI-ul care să ne dea recomandările, să tăiem din job-urile existente la aceste instituţii care de multe ori sunt total neimportante şi nu este nevoie de ele.

Dacă ne uităm la Tarom, din cei 350 de angajaţi, nu ştiu dacă lucrează 50 şi din acei 50, cred că un AI performant va ajunge la o echipă de 5 oameni. Ştiu că intrăm în discuţia că îşi pierd locurile de muncă pentru AI. Nu este chiar aşa. Dacă ne uităm acum 50 de ani, jumătate din joburile de astăzi nu existau. Cumva cred că ajungem acolo, mai avem puţin de mers. Stau 10 oameni să analizeze un raport financiar când un AI analizează în 30 de secunde.

Cred că putem face task-urile care se pot automatiza. Economisim timp. Nu cred că vrea nimeni să meargă să stea la coadă 2 ore, să stea de vorbă cu 5 oameni diferiţi, să se plimbe pe la 5 etaje diferite, ca să afle informaţii pe care le puteau afla cu ajutorul unui AI în 10 secunde.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO