Business Hi-Tech

Microsoft dubleaza dividendele dar actionarii sunt tot nemultumiti

15.09.2003, 00:00 8

Microsoft, cel mai mare producator mondial de software, s-a hotarat sa dubleze dividendele aferente anului fiscal care s-a incheiat la sfarsitul lunii iunie, scrie presa internationala. Ca urmare, pentru fiecare actiune detinuta, un investitor Microsoft va primi 16 centi iar compania va aloca pentru plata dividendelor 1,73 miliarde de dolari. Din aceasta suma, numai Bill Gates, unul dintre fondatorii firmei si actualul arhitect-sef al Microsoft va primi 186 milioane de dolari pentru procentul de 11% pe care il detine din capitalul companiei.Chiar daca a decis dublarea cotei, suma alocata de Microsoft pentru plata dividendelor este inca modesta prin comparatie cu cele alocate de alte mari firme.
La 30 iunie 2003, compania lui Bill Gates avea cash in valoare de 49 miliarde de dolari. “Este un pas intr-o directie buna dar cu totii stim ca la un cash flow de aproape 13 miliarde de dolari pe an, Microsoft si-ar putea permite sa plateasca mai mult actionarilor sai”, afirma Jason Kraft, analist la AG Edwards & Sons, citat de BBC News.
Microsoft a platit primele dividende din intreaga sa istorie in luna ianuarie a acestui an. Atunci, fiecare actionar a primit cate 8 centi pentru fiecare titlu. Noile plati vor fi efectuate pe 7 noiembrie.
Majoritatea firmelor tehnologice din Statele Unite nu si-au rasplatit niciodata actionarii in acest mod. Pana nu demult, si profitul Microsoft era reinvestit. La presiunile actionarilor insa, compania s-a hotarat sa plateasca dividende, chiar daca nu la valoarea de 50 de centi/actiune asa cum se asteptau multi dintre posesorii de titluri.
Pe vremea cand Microsoft nu platea nici un cent actionarilor sai, pe piata se vehiculau frecvent zvonuri privind o eventuala achizitie de mare amploare pentru care compania si-ar fi pastrat banii.
In urma anuntului referitor la dublarea dividendelor, actiunile Microsoft au crescut cu 50 de centi in sedinta bursiera de vineri ajungand la 28,34 de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO