Business Hi-Tech

Memoria o ia inaintea camerelor digitale

07.08.2003, 00:00 13

Utilizatorii de camere foto digitale au de ce sa se bucure. Pe piata a aparut cardul de memorie Compact Flash cu cea mai mare capacitate de stocare: 4 GB (cam cat un hard-disc mai vechi).
Performerul care a pus deja in vanzare cardul este firma Lexar Media. Presa de specialitate avertizeaza insa ca bucuria utilizatorilor s-ar putea sa nu tina prea mult date fiind unele incompatibilitati intre noul card si echipamentele care folosesc Compact Flash-uri.
Una dintre probleme ar fi insasi dimensiunea fizica a cardului Lexar, scrie PCWorld.com. Fiind un Compact Flash card de tip 2 este putin mai gros decat unul de tip 1. Ca urmare este prea mare pentru a intra intr-un slot Compact Flash card de tip 1 iar potentialii cumparatori ar trebui sa verifice inainte daca echipamentul lor este compatibil.
O alta problema semnalata de PCWorld.com ar putea aparea la softul care functioneaza pe echipamentul cu card de 4 GB Lexar Media. Majoritatea produselor scoase pe piata pana acum (in speta, camerele digitale) folosesc sistemul de accesare a fisierelor FAT16 si nu FAT32. FAT16 utilizeaza adrese pe 16 biti pentru a accesa informatiile din mediul de stocare de pana la 2 GB. Pentru citirea informatiilor de pe medii de stocare de peste 2 GB este necesar sistemul FAT32 care dubleaza lungimea adreselor prin care acceseaza datele.
In prezent, noul card Lexar poate fi utilizat numai cu cateva modele de camere digitale. Compania a conceput chiar o pagina web in care afiseaza lista produselor compatibile (numai 11) fabricate de Canon (6), Eastman Kodak (4) si Olympus (1).
Chiar daca exista incompatibilitati destul de mari intre card si echipamente, SanDisk, una dintre companiile rivale cu Lexar promit sa lanseze pe piata propria versiune de card de 4GB, undeva prin trimestrul al patrulea al anului, la pretul de aproximativ 1.000 de dolari.
Deocamdata, modelul produs de Lexar poate fi cumparat in Statele Unite contra sumei de 1.500 de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO