Business Hi-Tech

Mark Hurd primeste 20 mil. dolari doar pentru ca a trecut pragul HP

04.04.2005, 19:29 12

Noul director executiv al companiei Hewlett-Packard, Mark Hurd, este vazut de presa si analisti drept o personalitate cu totul opusa fata de celebra Carly Fiorina, pe care o inlocuieste, insa cel putin deocamdata conducerea companiei nu pare sa faca vreo diferenta intre cei doi.
Mai exact, Hurd urmeaza sa primeasca un "pachet de bun-venit" in valoare de 20 de milioane de dolari (15 mil. euro) sub forma de cash, actiuni si optiuni de achizitie, pentru simplul fapt ca a trecut pragul HP, scrie Washington Post. "Este exact acelasi gen de contract pe care i l-au dat si lui Fiorina atunci cand a debutat, si am vazut cu totii la ce rezultate a dus asta", a spus Paul Hodgson, analist la compania de cercetare Corporate Library. "Hurd primeste foarte mult inca de la inceput, iar acest lucru nu are nici o legatura cu rezultatele sale la conducerea HP".
Hodgson spune insa ca acest tip de "intampinare" este acum des intalnit in cazul companiilor de mari dimensiuni care isi schimba conducerea. De pilda, compania Honeywell i-a acordat in 2002 directorului executiv David Cote un bonus de instalare ce a ajuns la 60 mil. $, comenteaza Washington Post.
Pachetul primit de Hurd include un bonus de 2 milioane de dolari (1,5 mil. euro), o prima pentru mutare in valoare de 2,75 milioane de dolari (2,1 mil. euro), optiuni de achizitionare a 1,15 milioane de actiuni, a caror valoare este estimata de companie la 6,9 milioane de dolari (5,3 mil. euro) si 400.000 de actiuni HP restrictionate, care valoreaza aproximativ 8 milioane de dolari (6,1 mil. euro). In plus, in contract se specifica faptul ca HP ii va restitui lui Hurd diferenta de bani care poate rezulta din deprecierea cu pana la 20% a stocului de 850.000 de actiuni pe care acesta le detine la compania de la care a plecat, firma de servicii IT NCR Corp.
Pe langa oferta initiala, Hurd are dreptul la un salariu anual de 1,4 milioane de dolari (1,1 mil. euro), un bonus anual intre 2,8 si 8,4 milioane de dolari (2,1 - 6,4 mil. euro), precum si plati aditionale pe termen lung ce pot varia intre 4,2 si 12,6 milioane de dolari pe an (3,2 - 9,7 mil. euro). Conform unui purtator de cuvant al companiei, platile aditionale nu sunt garantate.
In contract, HP specifica faptul ca 450.000 dintre actiunile primite de Hurd, precum si cele 400.000 de actiuni restrictionate i-au fost acordate acestuia "pentru a acoperi compensatiile cedate fostului angajator". Un purtator de cuvant al HP a spus ca banii respectivi acopera "ceea ce Hurd a lasat pe masa" atunci cand a plecat de la NCR.
Purtatorul de cuvant al NCR nu a dat detalii asupra sumelor de bani la care Hurd a renuntat in momentul plecarii, insa a adaugat ca acest lucru se va intampla in curand, prin intermediul unui raport oficial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO