Business Hi-Tech

Lupta la varf pe segmentul bazelor de date

08.06.2004, 00:00 13

Piata mondiala a aplicatiilor pentru baze de date a inregistrat o crestere usoara in 2003, recuperand cele 2 procente pierdute in 2002, conform unui raport recent al companiei de analiza IDC.
Dupa o crestere de 7,6% in 2003, incasarile producatorilor de astfel de aplicatii au atins nivelul total de 13,6 miliarde $. Evolutia pozitiva se datoreaza si variatiilor cursului valutar, au precizat insa analistii IDC. Cresterea reala, luand in calcul valori constante ale diverselor monede, a fost putin peste 2%, au explicat ei. IDC estimeaza ca piata va ajunge la o valoare de 20 miliarde $ in anul 2008.
Oracle si-a mentinut prima pozitie la nivel mondial pe aceasta piata, raportand o crestere a veniturilor de 8,6% in 2003, pana la nivelul de 5,4 miliarde $. Cota de piata la nivel mondial pentru Oracle a fost de 39,8% anul trecut, fata de 31,3%, cat au inregistrat rivalii de la IBM. Principalul adversar al Oracle a raportat o crestere a cifrei de afaceri pe acest segment de 5,5% anul trecut, la un nivel de 4,3 miliarde $.
Perfomerul anului trecut pe piata mondiala a bazelor de date a fost insa Microsoft. Desi are abia a treia cota de piata (12,1%) dupa Oracle si IBM, gigantul software a raportat o crestere a veniturilor din acest domeniu cu 14,7% pe anul 2003.
Situatia este putin diferita in raportul de analiza realizat de compania Gartner. Datele rivalilor IDC arata ca IBM a depasit pentru prima oara rivalul Oracle, cu o cota de piata de 35,7%, fata de 32,6% pentru compania lui Larry Ellison. Explicatia cifrelor diferite pare sa vina din faptul ca Gartner a luat in considerare numai veniturile provenite din vanzarile de licente software, in timp ce IDC a le-a inclus si pe cele din operatiunile de intretinere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO