Business Hi-Tech

Logo-uri, tonuri de apel, clipuri: industria pornografica ia in vizor telefoanele mobile

19.09.2005, 19:20 86

Dupa ani de tatonari, nelipsiti de diverse premiere, dar si de numeroase scandaluri, industria divertismentului pentru adulti incepe sa ia in serios expansiunea spre cel mai utilizat gadget al momentului: telefonul mobil.

Evolutia acestor echipamente mobile, care au ecrane din ce in ce mai mari si colorate, memorie interna din ce in ce mai incapatoare si capacitati video tot mai bune, a ajutat de asemenea la crearea unui nou segment de afaceri: productii video pentru adulti realizate special pentru telefon.

La fel de mult a contat si evolutia accesului la Internet pe telefonul mobil, de la ultra-lentul CSD (Circuit Swithced Data) pana la ultrarapidul acces prin EDGE sau vitezele mari oferite de retelele de generatia a treia (3G). Logo-uri cu desene deochiate sau sunete polifonice de apel nu tocmai cuminti existau de cativa ani, insa clipurile disponibile au lasat de dorit. Avansul tehnologiei face insa ca aceste clipuri video sa fie tot mai usor de accesat pe telefon, iar calitatea imaginii devine suficient de buna pentru a-i face pe pasionati sa scoata un ban in plus din buzunar. Iar analistii sunt de parere ca si atitudinea operatorilor se va schimba.

Daca in mod traditional operatorii de telefonie mobila s-au opus furnizarii de servicii multimedia pentru adulti, limitandu-se la tonuri de apel sau jocuri pentru telefoanele mobile, se pare ca viitorul nu va mai fi atat de cuminte. "Ce sa faca, sa scape din maini o nisa de miliarde de dolari?", a intrebat un analist. Pe masura ce penetrarea telefoniei mobile urca spre 100% in tarile occidentale, orice metoda de cresterea a incasarilor operatorilor va fi considerata bine-venita, a apreciat el. Iar acum exista producatori apreciati, precum Playboy, care nu s-au sfiit sa intre si in medii noi, precum echipamentele digitale de buzunar.

Discutia a fost stimulata tocmai de o decizie a autoritatilor federale americane care reglementeaza sectorul telecom, care vizeaza implementarea unui sistem de rating pentru productiile video realizate pentru telefonul mobil. Acesta ar urma exemplul televiziunii, cu diverse categorii gandite in special pentru protejarea copiilor, dar care include realizarea unei categorii de productii "peste 18 ani".

Industria productiilor sexy pentru telefonul mobil atinge in Europa deja cateva zeci de milioane de dolari pe an, spun specialistii in domeniu. America nu are o industrie bine conturata in domeniu, insa incasarile sunt asteptate sa atinga 200 de milioane de dolari (163 de milioane de euro) pe an in 2009. Pe atunci, industria americana de tonuri de apel va incasa circa 1,2 miliarde de dolari (977 de milioane de euro) pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO