Business Hi-Tech

Lexmark estimeaza o stagnare anul acesta

Lexmark estimeaza o stagnare anul acesta

Imprimantele inkjet sunt cele mai bine vandute produse Lexmark din punctul de vedere al numarului de unitati

17.11.2008, 20:03 80

CEEmark Romania, subsidiara locala a producatorului american de imprimante si multifunctionale Lexmark, anticipeaza un rulaj de 23 mil. euro anul acesta, nivel pe care l-a atins si in 2007.

Compania avea in plan afaceri de peste 25 mil. euro pentru anul in curs. Business Lexmark in Romania a crescut cu aproape 35% in 2007. "Anul trecut a fost unul foarte bun, rata de crestere a fost accelerata, insa nu cred ca o vom si mentine in 2008. De altfel, in ultimii cinci ani, rata medie anuala de crestere a fost de 30-40%, peste media pietei", a declarat Daniel Stefan, directorul CEEmark Romania.
"Pentru anul acesta estimam o stagnare a vanzarilor la un nivel similar cu cel din 2007", a adaugat Stefan. El nu a oferit estimari pentru 2009, precizand ca asteapta sa vada evolutia clientilor companiei. "Sper totusi ca bugetele pe IT ale acestora vor fi mai putin afectate decat alte cheltuieli", a spus el. Aproape 60% din cifra de afaceri a companiei pe piata locala este generata de vanzarile catre corporatii si sectorul public. Cele mai vandute produse din punct de vedere al numarului de unitati sunt imprimantele inkjet, iar din punct de vedere valoric - imprimantele laser color.
CEEmark are 12 angajati in Romania, din care sase lucreaza in departamentul de service. Desi Lexmark trece prin restructurari la nivel global, nu se vor efectua reduceri de personal in Romania, a precizat Beatrice Marneffe, directorul de afaceri guvernamentale al Lexmark. "Criza nu ne afecteaza momentan, dar cu siguranta vom simti efectele ei anul viitor", a adaugat ea.
Lexmark Romania a reciclat 10.000 de cartuse de toner pentru imprimante la nivel national prin intermediul unui program de recuperare care a fost lansat la inceputul anului trecut.
Iulian Coman, directorul de aprovizionare al companiei, a precizat ca cea mai ridicata rata de recuperare este inregistrata de catre Ministerul Justitiei si tribunalele de apel din tara, 80% din cartusele utilizate in aceste institutii fiind reciclate.
Rata medie de recuperare a cartuselor in Romania este de 15%, iar compania are ca obiectiv atingerea mediei europene, care este de 50%, a declarat Stefan.
Compania mai ofera servicii de recuperare a cartuselor pentru Orange Romania, Ministerul de Finante, Real Hipermarket, iar oficialii CEEmark au precizat ca poarta negocieri cu Vodafone Romania.
CEEmark Romania a fost infiintata in anul 2001. Cea mai noua subsidiara europeana a Lexmark a fost deschisa in urma cu un an la Budapesta, iar centrul de reciclare este localizat in Olanda.
La nivel international, Lexmark a inregistrat venituri de 1,13 mld. dolari (893 mil. euro) in al treilea trimestru al anului, in scadere fata de nivelul de 1,2 mld. dolari (948 mil. euro) consemnat in perioada similara din 2007.
CEEmark Romania a avut afaceri de 15,3 mil. euro la noua luni.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO