Business Hi-Tech

Level 3, atrasa de raspandirea internetului broadband

Level 3, atrasa de raspandirea internetului broadband

In prima instanta, serviciile Level 3 vor fi disponibile doar pentru Bucuresti

06.11.2007, 19:18 44

Potentialul de crestere al televiziunii digitale si al site-urilor cu continut generat de utilizatori (precum Trilulilu.ro sau Getloaded.ro) au determinat compania americana Level 3, cu afaceri de peste 3 mld. dolari anul trecut, sa-si deschida o reprezentanta in Romania. Level 3 detine o retea care acopera 16 tari din SUA si Europa si furnizeaza acces la infrastructura sa IP (internet) si servicii pentru companiile telecom si online.
Level 3 a semnat deja parteneriate cu doi operatori de telecomunicatii de pe piata locala, urmand sa furnizeze, intr-o prima etapa, solutii de transport de mare viteza a datelor, exclusiv pentru Bucuresti, a declarat pentru ZF Uwe Nickl, vicepresedinte Products & Marketing pentru Europa la Level 3 Communications.
Potrivit lui, compania americana a fost atrasa in Romania de rata ridicata de penetrare a serviciilor de acces la internet broadband, cat si de potentialul ridicat al televiziunii de inalta definitie (HD) si internet (IPTV), precum si al interesului tot mai mare al romanilor pentru retele de partajare a clipurilor video (video sharing - n .red.).
"Vedem Romania drept o piata in crestere rapida si cand spunem asta luam in consideratie numarul de locuitori si rata de penetrare a serviciilor broadband, care este cea mai mare din Europa de Est", a precizat Nickl.
Astfel, Level 3 ar putea oferi infrastructura si serviciile pentru ca operatori telecom din Romania sa lanseze televiziune pe telefoanele mobile (Mobile TV), HDTV, IPTV. Level 3 poate furniza si platforme pentru retele de partajare de continut (de tipul Trilulilu.ro).
"Pentru moment suntem interesati sa investim doar in retele mici, de 10-15 clienti, iar toti cei care vor dori sa se lege la platformele noastre vor trebui sa se conecteze la Bucuresti", a precizat Nickl.
Dupa aceasta etapa, oficialul Level 3 nu exclude posbilitatea de a oferi servicii similare si in alte orase mari din Romania.
El a precizat ca Level 3 isi va deschide in acest an un birou de vanzari, compania realizand deja demersurile legate necesare, urmand ca in 2008 sa fie infiintat si un centru de suport tehnic. Oficialul companiei a refuzat sa ofere detalii cu privire la numele celor doi operatori cu care a semnat deja contracte, si nici detalii cu privire la investitiile presupuse de extinderea retelei in Romania. Level 3 este specializata pe inchirierea de infrastructuri de comunicatii companiilor cu cerinte ridicate in ceea ce priveste viteze si volume de transfer, precum operatori de telecomunicatii, cablu TV, universitati, companii de gazduire a site-urilor de internet, precum si catre alti furnizori de servicii de internet.
De asemenea, Level 3 furnizeaza servicii orientate catre marile companii, precum servicii de voce, video telefonie, infrastructuri pentru livrarea de continut media digital. Compania americana pune la dispozitie infrastructura necesara transmisiilor meciurilor si evenimentelor din NBA, NHL, NFL si MLB (Liga Profesionista de Baseball).
Printre cei mai mari clienti ai Level 3 se numara mari companii din internet precum Microsoft, Yahoo!, serviciul VoIP Skype, site-ul de partajare de fotografii Photobucket, Comcast, DIRECTV, AOL, operatorul de comunicatii British Telecom, dar si site-ul LiverpoolFC.tv.
In primele sase luni ale acestui an, compania americana a inregistrat venituri de 2,1 miliarde de dolari (1,47 miliarde de euro). De asemenea, profitul inainte de
plata taxelor si costurilor administrative (EBITDA) a atins 363 de milioane de dolari (253 de milioane de euro). Level 3 a consemnat pentru 2006 venituri de 3,38 miliarde de dolari (2,36 miliarde de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO