Business Hi-Tech

Larry Elisson primeste din nou salariu de la Oracle

10.09.2003, 00:00 11

Larry Ellison, presedintele Oracle, cel de-al doilea mare producator mondial de software, s-a inscris din nou pe statele de plata ale companiei, dupa ce timp de patru ani a renuntat la salariu, releva documentele trimise autoritatii care reglementeaza activitatea pe Wall Street, SEC.
Miliardarul excentric, in varsta de 59 de ani, va primi un salariu anual de 900.000 de dolari, fara bonusuri si prime, incepand de la data de 1 septembrie 2003. Sumele prevazute drept bonus urca pana la 4,1 milioane de dolari pe an, in functie de rezultatele financiare realizate de companie pe urmatoarea perioada si care vor fi facute publice la finalul lunii mai 2004.
Elisson a renuntat la salariu si bonusuri in 1999, cand a primit in schimb o "prima" de 40 de milioane de actiuni, care valorau la acea data cel putin 265 de milioane de dolari si a caror valoare aproape s-a dublat in ultimii patru ani (de la 6,87$ in 1999 la 13,48$ acum). Salariul sau anual era pe vremea aceea doar un pic mai mare, de un milion de dolari. Cu alte cuvinte, optiunea sa s-a dovedit net avantajoasa, practic castigand mult mai multi bani decat daca ar fi primit salariu si bonus tot timpul.
Cu toate acestea, Elisson nu avea nevoie nici de prima in actiuni, nici de salariu, pentru a fi unul dintre cei mai bogati oameni din lume. Fiind co-fondator al Oracle, el detine 26,4% din pachetul de actiuni al companiei, cu alte cuvinte pe putin 19 miliarde de dolari, la valoarea de ieri. Elisson se afla totodata pe locul al saselea in clasamentul celor mai bogati oameni din lume realizat de revista Forbes.
Incepand din mai 1999, cand a renuntat la salariu, el a vandut 28,5 milioane de actiuni, realizand incasari de 821,6 milioane de dolari, conform documentelor prezentate autoritatilor americane. In ultimele 12 luni, castigul lui din tranzactiile cu actiunile companiei a insumat 40,5 milioane de dolari, conform SEC.
Anul acesta, Elisson a incercat sa consolideze pozitia de pe piata a companiei Oracle achizitionand unul dintre rivali, producatorul de aplicatii de management PeopleSoft. Oferta a urcat pana la 7,5 miliarde de dolari dar deocamdata nu s-a luat nici o decizie referitoare la tranzactie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO