Business Hi-Tech

Laptopurile de mari dimensiuni se vand mai bine

02.08.2004, 00:00 15

In ciuda tendintei de miniaturizare a tuturor echipamentelor electronice, in prima jumatate a acestui an computerele portabile de mari dimensiuni s-au vandut mai bine decat miodelele mai mici, arata un studiu realizat de compania americana Current Analysis.
Raportul s-a modificat fata de anul trecut, cand laptopurile de mici dimensiuni erau mai cautate pe piata. Acest lucru subliniaza interesul tot mai amre al companiilor pentru solutii de lucru mobile, in general utilizatorii de business cautand computere de mare performanta, in special pe partea grafica. De asemenea, succesul laptopurilor mari confirma inca o data intersul publicului pentru multimedia in format digital (filme, fotografii, muzica).
Laptopurile dotate cu ecrane cu diagonala mai mare de 15,4 inci (aproape 45 cm.) au reprezentat 48% din totalul computerelor portabile vandute in prima jumatate a anului la nivel mondial. Procentul era anul trecut de numai 15% din totalul vanzarilor, ceea ce explica de ce marii producatori s-au grabit anul acesta sa lanseze noi modele cu performante grafice peste medie.
Numarul laptopuri dotate cu ecrane de dimensiuni mai mici (sub 15 inci) vandute in ultimele sase luni a scazut fata de anul trecut. In total, computerele portabile cu ecrane de dimensiuni mai mici au reprezentat aproximativ 34% din totalul vanzarilor de laptopuri la nivel mondial, spune Current Analysis. Ele detineau anul trecut 73 din totalul vanzarilor, au apreciat analistii companiei.
Cresterea vanzarilor de laptpuri de dimensiuni mari i-a facut pe principalii jucatori de pe aceasta piata sa se concureze in oferte pentru acest segment. HP a intrat in cursa abia in aprilie 2004, iar Toshiba si Sony au lansat recent noi modele cu ecran de mari dimensiuni. Fujitsu -Siemens a lansat o adevarata statie grafica la purtator, in timp ce Gateway aproape ca a exclus din linia sa laptopurile cu ecrane de mici dimensiuni. Numai Dell a lansat in ultima saptamana si un model cu ecran 12,1 inci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO