Business Hi-Tech

Laptopul de 100 de dolari devine realitate

03.10.2005, 19:00 24

Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) are in plan sa produca laptop-uri la pretul de numai 100 de dolari (aproximativ 83 de euro), echipamentele fiind destinate in principal copiilor din zonele defavorizate, scrie ABC News.

Ideea de a crea aceste laptop-uri ieftine a fost a lui Nicholas Negroponte, presedinte si fondator al MIT, dupa ce acesta a vizitat un sat din Cambodgia si s-a gandit ca, cu ajutorul laptop-ului, copiii ar putea sa invete in conditii mai bune atat la scoala, cat si acasa.

Astfel, pentru a putea oferi copiilor acces la Internet si la comunicatii, Negroponte a initiat proiectul "One Laptop Per Child" (un laptop pentru fiecare copil - n.r.).

Conform planurilor MIT, vor fi produse intre 5 si 15 milioane de laptopuri in urmatorul an, iar acestea vor fi distribuite, in prima faza, copiilor din Brazilia, China, Egipt, Thailanda si Africa de Sud.

Autoritatile din Massachusets au precizat ca in al doilea an al proiectului au in plan sa achizitioneze acest tip de laptop-uri pentru toti cei 500.000 de elevi din scoli primare si licee.

Primul laptop ieftin va fi prezentat in luna noiembrie, conform oficialilor MIT, insa Negroponte a publicat cateva date despre noile echipamente pentru o revista americana. Procesorul laptop-urilor nu va fi foarte rapid (500 MHz), iar carcasa va fi din cauciuc pentru a rezista mai mult timp. Computerele nu vor dispune de hard disk, ci vor functiona pe baza de memorie flash. Sistemul de operare va fi Linux si nu Windows, iar laptopurile vor putea fi conectate la retele de Internet wireless, a explicat Negroponte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO