Business Hi-Tech

Lansari, rezultate, proiecte

22.11.2002, 00:00 12

* Universal Music Group va comercializa intregul catalog si pe Internet, au anuntat oficiali ai companiei-mama Vivendi Universal, citati de BBC News. Compania va pune la dispozitia iubitorilor de muzica peste 43.000 de titluri. Melodiile vor fi vandute cu 0,99 de dolari bucata iar descarcarea unui intreg album va fi tacata cu 9,99 dolari. Anuntul a venit la putin timp dupa ce Napster, fostul site de schimburi ilegale de muzica a fost cumparat de compania Roxio, producatoare de soft pentru inscriptionarea de CD-uri cu 5,3 milioane de dolari.
* Compania Epox, fabricant de placi de baza pentru computere a lansat pe piata romaneasca ultimele modele realizate cu cipuri nVidia nForce2. Placile functioneaza numai cu procesor AMD si pot fi cumparate de la Romsoft, unicul distribuitor Epox in Romania. Prezentarea noilor placi de baza a fost sustinuta de Danny Kinneging, sales manager for Europe la Epox. Cu aceeasi ocazie, oficialul Epox a prezentat strategia de piata pe urmatorii ani care include obiectivul de urcare a companiei in clasamentul primilor cinci producatori mondiali de placi de baza. Deocamdata, topul este dominat de ASUS si MSI.
* Ordonanta privind regimul juridic al cartii electronice de identitate, care avea raport de respingere din partea Comisiei de administratie publica, a fost retrimisa ieri de deputati  la comisie, pentru analizarea amendamentelor formulate de Comisia pentru tehnologia infomatiei. Ludovic Mardari (deputat PRM) a precizat ca raportul de respingere invoca chetuielile mari legate de trecerea la cartea de identitate digitala, 2-3 milioane de lei pentru un cetatean, si faptul ca introducerea acestor documente este "prematura", atat timp cat nici o tara europeana nu recurge la ele. Deputatul liberal Victor Dobre a apreciat ca "nu este momentul, nici cazul si nu sunt nici banii necesari si nimeni nu ne cere" sa introducem sistemul de identitate digital. Plenul a decis insa, cu 39 de voturi "pentru" si 13 A‚"impotriva" retrimiterea actului normativ la comisie.
* IBM, gigantul industriei IT mondiale, va colabora cu compania japoneza Sharp pentru proiectarea si lansarea pe piata a unui handheld (organizator personal) echipat cu sistem de operare Linux. Organizatorul, destinat clientilor de tip corporatie, va fi lansat cel mai probabil la mijlocul anului viitor, informeaza The New York Times. Modelul va avea la baza produsul handheld Zaurus de la Sharp, lansat pe piata la inceputul acestui an si care functioneaza tot pe sistemul de operare Linux. Zaurus nu prea a reusit pana acum sa atraga clienti pe o piata dominata de computere handheld cu sisteme de operare Palm sau Microsoft. Organizatorul pe care il vor proiecta impreuna cele doua firme si care va purta numele Enterprise Edition Zaurus va include si aplicatii scrise in limbajul de programare Java. Modelul va permite angajatilor unei companii sa acceseze wireless baza de date a companiei, sa verifice stocurile si comenzile.
* Operatorul grec de telefonie mobila Vodafone Panafon a raportat, joi, o crestere de 2,9%, pana la 88,9 milioane de euro, a profitului net din prima jumatate a anului fiscal, pe fondul cererii solide consemnate pe plan intern.Veniturile celui de-al doilea operator de telefonie mobila din Grecia dupa numarul de clienti au depasit estimarile analistilor, marcand o crestere de 25%, pana la 618,2 milioane de euro.Compania Panafon, controlata in proportie de 52% de grupul britanic de telefonie mobila Vodafone, si-a extins cota de piata, in aceasta perioada. Operatorul furnizeaza, in prezent, servicii unui numar de 3,11 milioane de utilizatori, dupa ce a inregistrat 71.000 de clienti noi, in trimestrul al doilea al anului fiscal.Performanta sa este inferioara, insa, celor raportate de companiile rivale. Liderul pietei de telefonie mobila din Grecia - CosmOTE - si-a extins baza de clienti cu inca 157.162 de utilizatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO