Business Hi-Tech

Lansarea Vista si Office 2007, un punct de cotitura in istoria Microsoft

Lansarea Vista si Office 2007, un punct de cotitura in istoria Microsoft
30.01.2007, 19:40 22

Ziua de 30 ianuarie reprezinta un moment crucial pentru Microsoft, considera Financial Times. Dupa mai bine de cinci ani de dezvoltare, repetate amanari, precum si o restructurare majora a designului initial, Windows Vista va fi in sfarsit disponibil publicului larg. De asemenea, astazi va fi lansata pe plan global si suita de aplicatii pentru birou Office 2007. Lansarea va fi una speciala si pentru Romania: cofondatorul Microsoft, Bill Gates, se va afla joi in Romania pentru a participa la lansarea celor doua produse.
Lansarea Vista marcheaza un moment important in istoria celui mai mare producator de software din lume - Microsoft se va orienta spre o noua industrie software care va arata cu totul altfel decat cea cu care suntem obisnuiti, respectiv softul oferit online, ca un serviciu. "Este probabil sfarsitul unei ere", declara Michael Cusumano, expert in software si profesor de management la Massachussetts Institute of Technology (MIT).
Aspectele principale ale Vista sunt interfata grafica noua, simplificarea procesului de cautare al informatiilor, imbunatatirea performantei si securitatii - un domeniu in care predecesorul sau, Windows XP, nu se descurca foarte bine.
"Vista este mult mai securizat decat Windows XP. Este mult mai greu sa infectezi PC-ul de la distanta. Acesta este un aspect care justifica achizitionarea Vista impreuna cu un PC nou", a declarat Linvingston, care este si coautorul cartii "Secretele Windows Vista".
Vista include instrumente specifice de securitate, precum un software antispyware si antivirus, firewall, control mai strict asupra conturilor existente si update automat securizat. Sistemul foloseste mesaje de tip pop-up pentru a atentiona utilizatorul de potentialele probleme de securitate - un software care se instaleaza fara permisiune, spre exemplu. Desi multi utilizatori s-au plans de alertele prea frecvente, care cer permisiuni pentru cele mai simple activitati, expertii considera ca aceasta este una din principalele metode de combatere a vulnerabilitatii sistemului. Microsoft a inclus insa posibilitatea de a dezactiva alertele. O noua serie de instrumente vor imbunatati performanta sistemului si ii vor incetini degradarea in timp.
Un produs complet nou este suita de aplicatii Office, care va fi de asemenea lansata astazi pe plan global. Modificarile aduse sunt mult mai indraznete si mai importante decat schimbarile mai degraba cosmetice aduse interfetei grafice din noua versiune de Windows Vista. Cele trei componente principale - Word, Excel si PowerPoint - sunt cele mai populare aplicatii pentru mediul de afaceri pe computere. Al patrulea element al suitei, Outlook, este cea mai folosita aplicatie pentru gestionarea e-mail-urilor, intalnirilor si contactelor.
Intreaga interfata grafica, precum si modul in care se realizeaza diverse operatii in programele cunoscute, au fost inlocuite cu ceva nou. In Word, Excel si PowerPoint toate meniurile au fost eliminate, absolut toate. Nu au supravietuit nici familiarele bare de instrumente si nu exista o optiune prin care sa te intorci la interfata clasica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO