Business Hi-Tech

La Geneva se aude semnalul sfarsitului recesiunii telecom

13.10.2003, 00:00 11

O data la patru ani, lumea buna a telecomului se strange la Geneva, salonul Uniunii Internationale din Telecomunicatii (ITU). Concluzia editiei 2003 - de la care nu vor lipsi Carly Fiorina (HP), Bill Gates (Microsoft) si John Chambers (Cisco) ar putea fi iesirea din recesiune.
Editia de anul acesta va fi complet diferita de cea din 1999, cand incasarile din industria telecomunicatiilor erau mai mult decat duble. Manifestarea are insa un ton optimist, sectorul telecom avand noi vectori de crestere, precum serviciile broadband (acces la Internetul de mare viteza).
Optimism exista de asemenea din partea producatorilor de echipamente. Anul acesta, pentru prima oara dupa crahul dotcom, incasarile in acest domeniu vor creste. La nivel mondial, anul 2003 a adus investitii in echipamente estimate acum la 30 de miliarde de dolari, aproape jumatate fata de sumele incasate in 1999.
Operatorii mobili spera ca noile servicii le vor aduce incasari din ce in ce mai mari, dupa ce companiile de analiza au stabilit faptul ca media incasarilor unare pe cap de abonat a atins anul acesta 28 de euro, fata de 35 in 2000. Acum,  numarul abonatilor "mobili" a crescut simtitor, iar noile servicii de transfer de date permit un spor al incasarilor. De asemenea, vanzarile de telefoane mobile au crescut anul acesta cu 10%, ajungand la 450 de milioane de bucati .
Perspectivele optimiste dau de asemenea incredere jucatorilor care au pariat pe noile servicii disponibile. Goana dupa Internetul de mare viteza (broadband) a sporit numarul de abonamente la servicii DSL, prin linii telefonice. Iar operatorii de telefonie fixa au nevoie de abonati DSL pentru a compensa pierderea de incasari pe partea serviciilor de voce. La salonul de la Geneva, Alcatel, Microsoft si fabricantul de sisteme de codare TV Pace vor prezenta primul serviciu de televiziune prin DSL.
Multi jucatori se concentreaza acum pe serviciile de telefonie pe Internet (VoIP). Cisco a adus la salon cele mai noi echipamente de acest gen, care permit operatorilor sa lanseze servicii de comunicare vocala la preturi mai mici. Conform Gartner, 1% din incasarile realizate de operatori din apeluri au provenit anul acesta de la sisteme VoIP. Iar in 2007, suma va fi de 3,6% din totalul incasarilor, adica 3,6 miliarde de euro.
De la Geneva nu va lipsi nici tehnologia WiFi ( Internet prin unde radio), care este reprezentata de unul din promotorii ferventi, Intel. Conform unui studiu al Pyramid Research,  in 2008 peste 700 de milioane de oameni vor utiliza WiFi pentru a se conecta la Internet fara fir , iar costul mediu al unui abonat va fi de 3 dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO