Business Hi-Tech

Internetul va fi motorul creşterii de acum înainte pentru piaţa telecom

Operatorii telecom sunt „obligaţi“ să se gândească la diversificarea portofoliului pentru a se putea dezvolta

Operatorii telecom sunt „obligaţi“ să se gândească la diversificarea portofoliului pentru a se putea dezvolta

Autor: Ioana Nita

27.10.2015, 00:08 1310

Internetul este zona care va pro­pul­sa piaţa de telecomu­ni­ca­ţii în următorii ani în con­diţiile în care consumul de date câş­tigă tot mai mult teren şi con­tribuie la apariţia şi dezvoltarea unor noi servicii, atât în alte industrii, cât şi în diversificarea activităţii din tele­com, potrivit participan­ţilor la cea de-a cin­cea ediţie a conferinţei ZF Digital.

„Internetul duce clar piaţa în sus. Ser­viciile de internet sunt de calitate foar­te bună, companiile stimulează şi par­tea de cerere. Observăm o dez­voltare în alte domenii, cum ar fi trans­ferul de bani, energia şi convergenţa cu auto­vizualul. Operatorii îşi diversifică por­to­foliul, intră pe alte pieţe. Este greu să mai stabileşti graniţele tele­co­mului“, a de­cla­rat Cătălin Marinescu, preşe­dintele au­torităţii de reglementare în comu­ni­caţii ANCOM.

În prezent, din cele 8 milioane de gos­podării circa 50% au conexiune la inter­net, ceea ce plasează România printre ulti­mele locuri din Europa. Dintre aces­tea, ju­mătate sunt pe co­ne­xiuni de peste 100 Mbps. În schimb, exis­tă circa 9 mi­lioa­ne de conexiuni pe mo­bil, de trei ori mai multe decât pe fix, seg­mentul rapor­tând o creştere foarte ra­pidă, susţi­nută şi de politica de oferte a operatorilor.

„Investim în extinderea reţelei şi în 2015 şi 2016. Avem 2,5 milioane de case aco­perite cu servicii digitale şi putem oferi 500 mega broadband în toată aria de aco­pe­rire. Am investit 35 milioane de euro în ex­tinderea reţelei în 2015 şi si­milar în 2016. Serviciile digitale sunt dis­ponibile pentru aproape toţi clienţii noştri“, a punctat Robert Redeleanu, CEO-ul UPC România, unul dintre cei mai mari jucă­tori de pe piaţa de servicii de internet fix.

Serviciile de internet au devenit de asemenea motorul de creştere şi în zona ope­ratorilor de telefonie mobilă, care raportează în fiecare trimestru creşteri spectaculoase ale consumului de date de pe dispozitivele mobile.

Serviciile de internet sunt deja sursa de creştere a industriei şi vor fi în con­ti­nuare. Datele devin elementul central al pieţei, potrivit lui Jean-Francois Fallacher, CEO-ul Orange România.

Operatorii telecom au început să in­vestească în servicii de transfer de bani, precum Vodafone şi Orange, şi ex­plorează şi zona de „Internet of Things“, tehnologie care permite co­nec­tarea diferitelor echipamente, in­clu­siv contoare de energie, să transfere date prin intermediul unei cartele SIM şi a conexiunii la internet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO