Business Hi-Tech

Internetul e doar o înţelegere între părţi, nu o centrală telefonică. Dacă merge, nu-l repara

Internetul e doar o înţelegere între părţi, nu o centrală telefonică. Dacă nu merge, nu-l repara

Autor: Mircea Sarbu

15.12.2012, 19:54 1180

O conferinţă internaţională sub patronaj ONU care se desfăşoară zilele acestea în Dubai îşi propună să schimbe modul cum este guvernat internetul. Deşi agenda a fost secretă, informaţiile care au scăpat în presă nu sunt de natură să ne liniştească.

În urmă cu mai mulţi ani am citit un reportaj realizat într-o ţară săracă din Africa - sau poate din Asia, nu-mi mai amintesc şi nici n-am reuşit să regăsesc articolul. Pe scurt, ideea era că mai multe sate au primit nişte PC-uri, dar nu aveau nici măcar o linie telefonică. Aşa că guvernul (sau poate un ONG) a pus la punct un sistem ingenios prin care sătenii să poată comunica totuşi prin poşta electronică: un poştaş călare pe motocicletă cutreiera satele cu o tolbă de dischete. Dis-tribuia dischetele de la centrul care primea de fapt corespondenţa şi aduna dischetele cu mesajele trimise.

Mi-am amintit de acest reportaj încercând să verific dacă descrierea internetului de acum zece ani mai corespunde realităţii. {i am constatat că, în esenţa sa, internetul nu s-a schimbat. Internetul nu este nici astăzi un ansamblu de echipamente şi medii de transport. Nu este un "lucru", ci o înţelegere.

Citiţi articolul integral pe Business Magazin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO