Business Hi-Tech

Intel: in 5 ani, mobilele vor avea puterea PC-urilor

09.01.2008, 17:51 19

Intel, cel mai mare producator de microprocesoare din lume, se pregateste sa atace pentru a doua oara piata telefoanelor mobile, directorul executiv Paul Otellini fiind convins de aceasta data de reusita companiei, scrie Bloomberg.
Otellini sustine ca expertiza Intel in domeniul imbunatatirii vitezei procesoarelor va determina mobilele viitorului sa semene din ce in ce mai mult cu computerele traditionale. Acestea vor fi capabile sa ofere utilizatorilor o experienta de navigare pe internet mult mai "personala" in urmatorii cinci ani, utilizand chip-uri care vor avea puterea de procesoare a sistemelor desktop de astazi, a spus Otellini.
In timpul discursului din cadrul targului Consumer Electronics Show din Las Vegas, Otellini a estimat ca dispozitivele mobile vor fi capabile sa "augmenteze realitatea" prin descarcarea informatiilor in timp real de pe internet.
"Industria este pe punctul de a atinge un nou stadiul in domeniul utilitatii internetului pentru consumatori ? este un internet proactiv, predictiv si semantic. In loc sa accesam noi internetul, acesta va veni pe dispozitivele noastre", a spus Otellini, explicand faptul ca dispozitivele mobile ale viitorului vor putea oferi servicii in functie de locatia utilizatorilor.
Pentru a asigura o infrastructura capabila sa furnizeze astfel de servicii, Intel mizeaza pe lansarea unei game de procesoare, dar si pe promovarea tehnologiei WiMAX, care se afla in competitie cu alte standarde de transmisie wireless a datelor (HSDPA, Long Term Evolution).
"Avand in vedere ca terminalele portabile se vand de patru mai bine decat PC-urile, Intel are in fata o piata cu un potential fantastic", a declarat Jim McGregor, analist la In-Stat.
Compania intentioneaza sa isi lanseze seria de procesoare pentru dispozitive mobile in prima jumatate a anului, insa analistul este de parere ca Intel va avea produse cu adevarat competitive in 2009-2010.
Vanzarile de telefoane mobile au crescut cu 15% la 289 milioane de unitati in al treilea treimestru al anului, potrivit firmei de cercetare a pietei Gartner. Producatorii de PC-uri au livrat 68,5 milioane de sisteme, in crestere cu 14% fata de perioada similara a anului trecut.
Pretul actiunilor Intel a scazut cu 14% anul trecut, dupa cei doi analisti si-au revizuit in scadere estimarile privind profitul companiei. Analistii intervievati de Bloomberg se asteapta la o diminuare a ritmului de crestere al veniturilor Intel, la 6,1% in 2009, comparativ cu media de 13% inregistrata in intervalul 2003-2006.
Craig Barret, predecesorul lui Otellini, a cheltuit circa 5 mld. dolari (3,39 mld. euro) timp de sase ani in incercarea de a comercializa chip-uri pentru dispozitive mobile. Otellini a abandonat strategia lui Barret in 2006, vanzand o divizie a companiei pentru 600 mil. dolari (circa 407 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO