Business Hi-Tech

Informatiile privind bacsisul la doctor, interzise

16.03.2004, 00:00 20

Un site de Internet care ii informa pe utilizatori cat trebuie sa puna in plic atunci cand merg la doctor, in functie de spital si de diagnostic, a fost interzis de autoritatile de la Budapesta.
Culmea, pagina nu a fost inchisa pentru dezvaluirile prezentate sau pentru ca ar fi "incurajat" fenomenul, ci doar pentru ca "publica informatii personale legate de doctori, fara a avea acordul acestora", au indicat autoritatile ungare. Site-ul, care devenise unul din cele mai vizitate din Ungaria in ultimele luni, arata nemultumirea crescanda a oamenilor fata de sistemul medical din Ungaria, scrie Financial Times.
Pagina prezenta insa si numerele de telefon ale medicilor si le acorda acestora note, in functie de performantele medicale si nivelul spagii solicitate. fenomenul spagii generalizate este considerat si in Ungaria o mostenire a regimului comunist. Pana acum insa, toate programele menite sa opreasca mita au esuat in domeniul medial. Autoritatile spun chiar ca bolnavii se simt obligati sa ii plateasca pe medici si ca se simt frustrati daca doctorul refuza sa primeasca plicul. "Este o problema sociala si culturala", a apreciat inistrul Sanatatii, Mihaly Koekeny.
Oficialii au estimat nivelul anual al sumelor incasate ilegal de medici intre 150 si 250 de milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO