Business Hi-Tech

Infernul virusilor cu transmitere prin e-mail a inceput

28.01.2004, 00:00 23

Un nou virus care se raspandeste prin e-mail-uri a inceput sa atace sute de companii si sa infecteze computerele cu o viteza fara precedent, informeaza Financial Times. Virusul, numit "Mydoom" de catre Network Associates, o companie care se ocupa cu producerea de programe de securitate pentru calculatoare, a creat "furtuni postale" care au obligat unele companii sa-si inchida serverele de e-mail. Masura a fost luata pentru ca respectivele firme sa-si dezinfecteze sistemele.
"Virusul este un adevarat infern pentru e-mail-uri", a precizat un analist, care a adaugat ca numarul imens de adrese electronice duce la scaderea performantei retelelor in cadrul unor companii.
Gullotto a subliniat ca proliferarea acestui virus nou, botezat si "Novarg" de catre compania Symantec, ar putea duce la infectarea a opt milioane de adrese electronice in primele 24 de ore, daca ritmul sau de raspandire nu este incetinit. Pagubele produse de "Mydoom" ar depasi dublul celor aparute in urma raspandirii virusului SoBig.F, care a infectat anul trecut 3,5 milioane de e-mail-uri in cea de a treia zi a atacului.
"Mydoom" genereaza si mesaje cu adrese electronice false, dar cu nume reale de domenii. Acest lucru inseamna ca un anumit domeniu se poate afla la un moment dat sub asalt, pentru ca sute de mesaje false sosesc aproape simultan. Prin urmare, serverul respectivului domeniu va ceda, pe masura ce va incerca sa vada ce poate face cu mesajele infectate.
Spre deosebire de alti virusi raspanditi prin e-mail, "Mydoom" nu ii tenteaza pe utilizatori sa deschida mesajele infectate, trimitandu-le mesaje personalizate sau promisiuni cu continut pornografic. In schimb, anumite mesaje par a avea un continut tehnic, care i-ar putea convinge mai repede pe utilizatori ca au de a face cu mesaje normale. Extensiile mesajelor false atasate sunt ".exe", ".scr", ".cmd" sau ".pif".
"In principiu acesti virusi, chiar daca nu distrug date, sufoca serverele de e-mail. Cele mai mari pagube le pot avea furnizorii de servicii Internet si firmele care au servere de e-mail si care, daca nu sunt puternice, ar putea fi blocate de avalansa de mesaje care vin de la alte calculatoare infectate. Potentialul de raspandire e la fel de mare in Romania ca si in alte tari, bineinteles in mediile in care se utilieaza computerele si posta electronica", explica Adrian Filiseanu, technical support manager la GeCAD Software, compania care distribuie in Romania programele antivirus produse de firma japoneza Trend Micro.
Pentru a nu risca sa-si infecteze computerele, utilizatorii trebuie sa-si actualizeze antivirusul pe care il au instalat. De regula, pentru acest tip de virusi, majoritatea producatorilor scot foarte rapid un antidot. "Cat timp antivirusul nu e actualizat e inutil", conchide Filiseanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO