Business Hi-Tech

Industria de IT atrage din ce în ce mai multe femei: Programul Femme Forward, dedicat femeilor care vor o carieră în sectorul tech, a depăşit 2.500 de înscrieri într-o săptămână

Industria de IT atrage din ce în ce mai multe femei:...

Autor: Alexandra Cepăreanu

27.12.2023, 10:58 100

Interesul femeilor pentru industria de IT&C a crescut de la un an la altul, iar asta s-a observat şi în cadrul înscrierilor la programul Femme Forward, dedicat femeilor care vor o carieră în sectorul tech. Astfel, în prima săptămână a primului an în care programul şi-a „deschis” porţile pentru cele care îşi doresc să facă paşi spre industria de IT&C Femme Forward a înregistrat peste 2.500 de persoane de sex feminin dornice să se înscrie în cadrul programului.

„A fost o surpriză plăcută să vedem atât de mult interes pentru programul Femme Forward. Am primit peste 2.500 de înscrieri, atât de multe încât am fost nevoiţi să închidem înscrierile după doar o săptămână. Acest număr mare de înscrieri evidenţiază o nevoie clară din piaţa muncii din România, care trebuie abordată în perioada următoare. După înscrieri, echipa Simplon România a trebuit să se concentreze pe procesul de selecţie pentru a alege cele 30 de femei care vor participa la cursul nostru gratuit şi care sunt gata să facă pasul spre o carieră în tech”, au spus pentru ZF reprezentanţii Femme Forward.

În ceea ce priveşte profilul participantelor care au aplicat la programul Femme Forward, acesta este foarte divers, cu vârste cuprinse între 17 şi 58 de ani, media de vârstă fiind de 37 de ani.

„Pe lângă varietatea de vârste, background-ul lor profesional şi educaţional este de asemenea variat. Printre ele se regăsesc studente, mame aflate în concediu maternal, precum şi femei care activează în diferite sectoare, de la inginerie, economie şi drept, până la medicină, educaţie, turism, vânzări, marketing şi arte plastice.”

Întrebaţi cum poate să crească numărul femeilor în industria de IT&C din România şi cum pot fi acestea atrase spre acest sector, reprezentanţii programului Femme Forward au răspuns că încurajarea interesului pentru educaţia STEM de la vârste fragede reprezintă fundamentul pentru a atrage mai multe femei în industria tech.

„Este esenţial să susţinem şi să inspirăm tinerele pasionate de acest domeniu încă din copilărie. Prin programe de formare şi dezvoltare constantă, femeile, chiar şi cele care nu au experienţă în IT&C, pot acumula noi cunoştinţe şi se pot orienta către această industrie. Trainerii implicaţi în proiectul Femme Forward sunt femei active în sectorul tech, dornice să ofere mentorat şi să îndrume alte femei în construirea şi dezvoltarea carierei lor. Odată ce femeile păşesc în această industrie, este esenţial ca ele să beneficieze de oportunităţi echitabile de angajare, de dezvoltare profesională şi să lucreze în medii care promovează o cultură organizaţională sănătoasă. Pe lângă programul Femme Forward, Simplon Romania pune în practică numeroase iniţiative educaţionale digitale şi tehnice, axându-se în special pe formarea copiilor, şi punând un accent deosebit pe educarea fetelor în domeniul tech.”

Femme Forward este un program colaborativ dezvoltat dintr-o iniţiativă europeană, ce adună la un loc parteneri din diverse ţări europene, printre care se numără Franţa, Italia, Germania, Belgia, Grecia, Cipru, România şi Spania, au transmis reprezentanţii programului. Programul Femme Forward a fost dezvoltat în contextul în care Europa se confruntă cu un deficit de un milion de experţi digitali, 53% dintre companii având dificultăţi în recrutarea specialiştilor IT&C şi doar 19,1% fiind femei, au adăugat reprezentanţii programului.

„Misiunea proiectului este aceea de a oferi femeilor abilităţile şi încrederea de care au nevoie pentru a îşi construi cariere în sectorul tehnologic. Initiativa, aflată la prima ediţie, a demarat la începutul anului 2023, sprijinită de o finanţare europeană ce a permis extinderea proiectului în ţările partenere şi este planificată să se desfăşoare pe o perioadă de doi ani. Parteneri cu experienţă în formări cu impact social vor facilita schimbul de bune practici, asigurându-se că fiecare ţară beneficiază de metode de instruire eficiente, adaptate culturii şi pieţei de muncă locale. Proiectul se bucură, de asemenea, de sprijinul echipei AWS re/Start, ce aduce în prim-plan expertiza şi resursele necesare pentru familiarizarea cu cloud computing.”

În România, programul Femme Forward este coordonat de echipa Simplon România şi se va desfăşura integral online, în perioada ianuarie - aprilie 2024. „Această structură oferă femeilor din întreaga ţară şansa de a se alătura şi de a profita de avantajele formării la distanţă.”

Cursul va cuprinde trei luni intense de instruire online, combinând lucrul în echipă cu activităţi individuale, conform sursei citate. Pe durata cursului, participantele vor beneficia de mentorat şi asistenţă constantă, asigurându-se astfel că dispun de toate resursele pentru reconversia profesională în domeniul tech.

„Pentru prima ediţie a programului, suntem încântaţi să avem o comunitate entuziastă de formatori. Echipa noastră de training este alcătuită din cinci specialişti în teme tehnice şi doi specialişti care se concentrează pe aspecte non-tehnice. Fiecare dintre ei este pregătit să împărtăşească atât din experienţa lor profesională, cât şi personală, contribuind astfel la crearea unei experienţe de învăţare cuprinzătoare şi relevante pentru participante. Ca un bonus, vom colabora cu invitaţi din sectorul tech şi cu reprezentanţi din diverse companii, care vor oferi o privire detaliată asupra cerinţelor angajatorilor. Invitaţii vor aduce cu ei experienţe profesionale şi vor oferi perspective esenţiale care să ajute participantele să se orienteze eficient în piaţa muncii tech, atât în România cât şi în străinătate”, au mai răspuns reprezentanţii programului Femme Forward pentru ZF.  

De asemenea, după finalizarea cursului, prin intermediul unor parteneriate, Femme Forward va facilita legătura dintre absolvente şi companii din industria tech, pentru a aranja interviuri cu potenţiali angajatori.

„Mai mult, vom pune la dispoziţie sesiuni de pregătire pentru interviuri şi ateliere de construire a CV-ului, astfel încât fiecare participantă să fie bine pregătită şi să poată face trecerea în domeniul tech cu încredere. Vom face tot ce ţine de noi pentru a ne asigura că au uneltele şi informaţiile necesare. Totuşi, la final, va depinde de ele să demonstreze, prin cunoştinţe şi motivaţie, că sunt pregătite să facă această schimbare profesională.”

Pentru viitor, reprezentanţii programului se aşteaptă ca Femme Forward să aibă mai multe ediţii cu ajutorul susţinătorilor din industria tech din România.

„Ne dorim să facilităm accesul unui număr mai mare de femei în domeniul tehnologic, oferindu-le flexibilitate profesională într-un viitor marcat de schimbări continue. De la participantele noastre, ne aşteptăm să aibă o deschidere către învăţare, să fie motivate şi pasionate de domeniul tehnologic şi să colaboreze în spirit de echipă cu colegele şi formatorii lor. Dorim să vedem entuziasm, curiozitate şi o voinţă puternică de autodezvoltare. Convingerea noastră este că fiecare participantă va aduce o contribuţie valoroasă comunităţii Femme Forward, şi în acelaşi timp, va primi sprijin şi resursele necesare pentru a-şi construi o carieră în tech. Şi sperăm ca, în timp, după ce îşi vor atinge obiectivele profesionale, aceste femei să revină în comunitate şi să inspire şi formeze noi generaţii aşa cum au experimentat şi ele”, au conchis reprezentanţii Femme Forward.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO