Business Hi-Tech

Industria aviatica curteaza calatorii cu telefoane mobile si gadgeturi

17.09.2004, 00:00 16

Producatorul de avioane Airbus a anuntat ca va introduce in curand echipamente care nu interfereaza cu telefonul mobil sau cu popularele gadgeturi electronice de buzunar, pentru a permite calatorilor sa se distreze in timpul zborului.
Testele realizate cu noile echipamente la bordul unui Airbus A320 au demonstrat faptul ca folosirea telefoanelor mobile nu pune nici un pericol pentru echipamentele avionului. Nici echipamentele mobile de buzunar (PDA, playere de muzica si video) sau consolele de joc mobile, nu interfereaza cu sistemele din cabina pilotului.
Oficialii Airbus spun ca pana in 2006 vor fi obtinute probabil toate aprobarile pentru ca telefoanele mobile sa poata fi utilizate de catre calatori in timpul zborului. Pana acum, industria aviatica sustinea ca aceste aparate, care intr-adevar emit radiatii, interfereaza cu echipamentele de zbor si pun in pericol siguranta pasagerilor.
Initiativa Airbus vine dupa ce principalul sau rival, Boeing, a castigat teren in domeniul Internetului, punand la punct un serviciu care le permite calatorilor sa isi verifice e-mailul sau sa viziteze site-uri de Net in timpul zborului. Serviciul botezat Connexion este deja disponibil in zborurile transatlantice ale companiei germane Lufthansa.
Aceste servicii noi sunt lansate pe masura ce marile companii care opereaza zboruri de lunga distanta incearca sa ofere calatorilor conditii din ce in ce mai bune, pentru a atrage cat mai multi clienti. Dupa imbunatatirea scaunelor sau introducerea de noi programe video pentru calatoriile de mare durata, companiile aeriene incearca acum sa ofere servicii de acces la Internet si se gandesc deja sa le ofere clientilor posibilitatea de a folosi telefonul mobil.
Testele realizate in zbor de American Airlines si Qualcomm, au demonstrat faptul ca telefonia mobila in sistem CDMA (rivalul american al GSM), nu interfereaza cu echipamentele de la bord. Oficialii celor doua companii au declarat ca acest serviciu va deveni public probabil anul viitor, dupa ce autoritatile federale responsabile cu siguranta zborurilor vor da toate aprobarile necesare. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO