Business Hi-Tech

India face fata cu greutate cererii tot mai mari de forta de munca specializata

India face fata cu greutate cererii tot mai mari de forta de munca specializata

Cea mai mare companie de soft din India, Tata Consultancy Services, a inceput sa finanteze universitati pentru a se asigura ca va avea de unde sa angajeze oameni bine pregatiti

20.10.2006, 21:13 24

Desi India "produce" anual peste 400.000 de ingineri, companiile locale si multinationalele cu activitati in India gasesc tot mai greu oameni potriviti pe care sa-i angajeze.
Pe masura ce companiile de tehnologie apeleaza din ce in ce mai mult la externalizarea unor activitati, India se confrunta cu o noua provocare, ce parea candva improbabila. Intr-o tara care era privita candva drept o sursa inepuizabila de ingineri bine pregatiti, vorbitori de limba engleza si gata oricand sa se angajeze pe salarii mici, o criza in domeniul resurselor umane se distinge deja cu claritate, scrie New York Times.
India produce totusi suficient de multi ingineri, aproximativ 400.000 pe an, potrivit ultimelor date statistice disponibile, numai ca pregatirea lor a devenit o problema.
Un studiu initiat de Asociatia Nationala a Companiilor de Software si Servicii (NASSCOM) a descoperit ca doar unul din patru absolventi de inginerie sunt capabili sa gestioneze un post. Pentru ceilalti, spune studiul, atat aptitudinile lor tehnice, cat si abilitatile de limba engleza sunt situate sub cerintele pietei. Totodata, o parte dintre acestia nu au fost instruiti cum sa lucreze intr-o echipa sau sa sustina o prezentare.
Lipsa de profesionalism reflecta rigiditatea sistemului universitar din India si ritmul galopant de dezvoltare al economiei bazata pe servicii, care se dezvolta mai rapid decat orice alt sector, cu exceptia Chinei. In acelasi timp, exporturile de software au crescut cu 33% de-a lungul ultimului an.
Sistemul universitar al unor tari ar fi capabil sa tina pasul cu o asemenea cerere, dar India intampina dificultati. Universitatile de top, cu o selectie riguroasa, genereaza prea putini absolventi de top, in timp ce noile colegii private ofera absolventi cu o slaba pregatire.
Multi se tem ca situatia dezastruoasa a sistemului poate semnala, totodata, o incetinire a altor parti din economie. Aceasta a fost deja simtita in sectorul tehnologiei informatiei. In timp ce numarul locurilor de munca din sectorul tehnologic se afla pe drumul catre dublare la 1,7 milioane de oameni in urmatorii patru ani, companiile incearca din greu sa gaseasca talente ingineresti proaspete si sa actualizeze sistemul educational.
Cateva companii ofera propriul lor program de training, cu stagii adaptate la nevoile industriei, si chiar actualizarea si dezvoltarea laboratoarelor si bibliotecilor din colegii. Cu mult inainte ca studentii sa termine cursurile, companiile se grabesc sa ii coopteze in interiorul organizatiei si, totodata, sunt deschise sa accepte colegii indepartate, de care nimeni nu a auzit pana atunci.
Companiile tehnologice de succes din India nu isi mai permit sa recruteze doar din interiorul universitatilor cele mai prestigioase si nici nu se asteapta ca studentii sa fie pregatiti pentru a intra direct in afaceri. Majoritatea companiilor solicita o perioada de pregatire de doua pana la sase luni in cadrul companiei.
Odata ce afacerile din India isi extind influentele la nivel global, companiile incep sa caute talente in afara granitelor tarii, in mare parte pentru a-si concentra afacerile in tari straine.
Cererea incepe sa fie simtita si la nivele inferioare ale pietei muncii - salariile pentru nivelul de incepator in industria de software au crescut in ultimii ani cu 10-15%. NASSCOM estimeaza o cerere de 500.000 de persoane calificate in sectorul tehnologiei pana in 2010.
Fara dubii, criza fortei de munca este o problema impartasita de multi care incepe sa apara la nivelul serviciilor din economie. ICICI, cea mai mare companie de servicii financiare, a anuntat luna trecuta planul de angajare a 40.000 de persoane pentru urmatorii trei ani. Asociatia retailerilor din India a anuntat in luna iulie ca industria are nevoie de aproximativ 115.000 de muncitori in urmatoarele sase luni.
Anul acesta cea mai mare companie de software din India, Tata Consultancy Services (TCS), a declarat ca intentioneaza ca prin recrutarea a 30.000 de persoane sa atinga o forta de munca de 72.000 de angajati.
TCS a inceput o campanie de recrutare de personal pentru generatia viitoare de programatori din interiorul unor colegii care vor obtine astfel finantarea companiei. "Acesti oameni o sa scrie Windows 2010", a declarat un reprezentant al companiei. "Nu ne permitem sa pierdem aceste talente", a adaugat oficialul TCS.
Oficialii TCS au presat profesorii si directorii colegiilor cu intrebari precum: Cati membri ai facultatii detin licente de doctorat? Care este motivul pentru care atat de multi studenti au examene nepromovate in timp ce au intrat in ultimii ani de studiu? Ce programe software au utilizat?
Compania a testat si abilitatile studentilor pentru motivare si dialog, lansand subiecte si teste cu intrebari cu caracter stiintific. In acelasi timp, reprezentatii companiei au studiat oferta informationala a bibliotecii colegiului si a laboratorului de limba engleza.
Aceasta a reprezentat o etapa a unui exercitiu elaborat de companie, menita sa estimeze daca Colegiul de Studii Tehnice K.S Rangasamy poate fi adaugat listei de universitati partenere companiei si care sa devina o sursa de specialisti a companiei.
In trecut, TCS acorda atentie doar marilor colegii ingineresti din tara: cele trei campusuri ale Institutului Politehnic din India si alte cateva universitati. In cazul acestora, admiterea era mult mai dificila decat permisia de a intra in Ivy League (n.r. - liga a colegiilor din nord-estul Statelor Unite ale Americii).
In prezent, lista include 209 institutii, majoritatea fiind colegii private care au fost infiintate pentru a completa aspiratiile unei noi generatii de studenti, care in mare parte reprezinta prima generatie admisa intr-o universitate a unei familii.
Rangasamy, fondatorul universitatii, este un produs al expansiunii economice din India. Fabricile sale produc fete de masa si lenjerii de pat pentru Kmart si Marriott. Acesta nu a urmat cursuri gimnaziale si nici nu cunoaste limba engleza, dar colegiile pe care le-a infiintat au format aproximativ 12.000 de studenti, dintre care, aproximativ 3.600 au studiat ingineria software.
Pentru a fi recunoscut drept parte a echipei TCS, universitatea este nevoita sa ofere studentilor posibilitatea de a alege un loc de munca inainte de abolvire. In acelasi timp trebuie sa ofere cursuri suplimentare de pregatire pe durata facultatii, materiale de curs gratuite, oportunitati de studii pentru studenti si profesori.
India continua sa furnizeze "creiere" in tarile cu cel mai mare numar de studenti straini precum Statele Unite si tot mai mult in tari precum Australia si Canada. Nandan Nilekani, CEO al Infosys, este de parere ca India a atins un punct de turnura.
In timp ce peste jumatate din populatie este sub varsta de 25 de ani, tinerii detin posibilitatea de a urma studii universitare, dar si oportunitati de angajare. In acelasi timp, acestia pot deveni un grup masiv de tineri nespecializati si nepregatiti pentru angajare. "Este o oportunitate unica, care poate fi irosita daca nu vom lua alegerea potrivita", a declarat Nilekani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO